maandag 29 oktober 2012

Uitslag Gembloux

ASCHWIN:

De uitslag van de Trail de la Vallée de L'Orneau (22 km) is bekend.
Hier mijn gegevens:
  • Plek: 39e
  • Finishers: 353 deelnemers
  • Eindtijd: 1:47:54 uur
  • Gemiddelde snelheid: 12,23 km/u
De complete uitslag vind je HIER.

Het is dus inderdaad een mooie inhaalrace geworden daar in Gembloux.
 
En nog wat foto's die genomen zijn door de organisatie:
 
Tijdens de eerste kilometers (ik loop net vóór de bocht met wit petje)
 
Na zo'n 17 km
 
Genomen tijdens de laatste kilometer
 

Impressie Trail de la Vallée L'Orneau

ASCHWIN:

Ik heb zelf haast geen foto's van de trail van gisteren te Gembloux. Om een impressie van het parcours en de wedstrijd te geven plaats ik bij deze enkele foto's en een filmpje van andere deelnemers.

Drukte en spanning voor de start: iedereen maakt zich gereed

Direct na de start het veld in richting bos

Veel single-tracks

Op de achtergrond staat Linda bij de finish op me te wachten
(ze had net zelf een rondje getraind in de buurt van start-finish...!)

Hier een filmpje van een drietal vrolijke Walen:


zondag 28 oktober 2012

Trail de la Vallée L'Orneau

ASCHWIN:

De Trail de la Vallée L'Orneau te Gembloux is een aanrader. Daar ben ik vandaag achter gekomen. Samen met, naar ik schat, zo'n 500 lopers werd er om 9:30 uur in de (vries)kou gestart. Ik liep er vandaag de 22 km.

Voor de start: koud (0 graden Celcius) maar met een zonnetje!

Hoe koud het ook bij de start was, het parcours zorgde er wel voor dat het snel warmer werd voor de lopers. Het heuvelachtige parcours ging tijdens de eerste paar kilometers vooral over polderpaden en akkers. De vette klei zorgde dat we met z'n allen na zo'n half uurtje rennen met volgekoekte klompjes weer op een wat hardere ondergrond kwamen. Alle felle kleurtjes van evenveel verschillende hardloopschoentjes waren verdwenen; we hadden allemaal hetzelfde modelletje aan: plomp, zwaar en bruin!

Na zo'n 40 minuten werden we tot twee keer achter elkaar door een ijskoude sloot geleid. Iedereen verdween er noodgedwongen tot net onder de knietjes in het ijswater. Brrrr. Eén voordeel: onze schoentjes waren weer wat schoner!

Tot aan dit water-moment liep ik zeer gemakkelijk. Door omstandigheden stond ik helemaal achterin het peloton bij de start en heb ik 40 minuten lang heel veel mensen ingehaald. Zonder te forceren weliswaar. De reden dat ik achteraan stond? We dachten namelijk dat we de andere kant op zouden lopen bij de start. Dus was ik mooi vooraan gaan staan in dat grote pak lopers. Totdat we met z'n allen werden verrast met de mededeling dat we de andere kant op zouden lopen. Grrrr! Tja, en dan heb je opeens zo'n 500 lopers voor je staan...

De start. Een gedeelte van het peloton.

Maar goed, ik liep dus wel lekker. Totdat ik door die twee sloten moest. Daarna heb ik toch wel zo'n 10 minuten nodig gehad om weer in mijn ritme te komen (en mijn voeten weer wat gevoel kregen...).

En plots waren we aan de verversingspost met drankjes en wat te eten. Dit betekende dat we er zo'n 12 km op hadden zitten. Snel een bekertje sportdrank naar binnen gekiept, wat bananen meegegrist en weer verder. Ik liep op zich wel lekker, maar niet helemaal top naar mijn idee. Ik had nog steeds een beetje een verkrampt gevoel.
Maar.... na 70 minuten, tijdens een lange beklimming leek het opeens weer helemaal vanzelf te gaan. Ik haalde plots ook een grote groep lopers in waar ik al vele kilometers achter liep. En dit gevoel kon ik vervolgens volhouden tot aan het einde. Hoe fijn was dat! De één na de ander passeerde ik. Ik had een paar vleugels gekregen en dat inhalen gaf me nóg meer moed.
Uiteindelijk eindigde ik na 1:48 uur (eigen tijdwaarneming). Ik heb werkelijk geen idee hoeveelste ik geëindigd ben. Het is onmogelijk om een beeld van het deelnemersveld voor je te vormen als je zo ver vanachter bent gestart. Linda had helaas ook niet geteld, maar zij verwacht dat ik toch wel bij de eerste 50 deelnemers geëindigd moet zijn. Dat zou betekenen dat ik er zo'n 450 heb ingehaald...!?

Ik wacht dus eerst maar eens even op de officiële uitslag. Die zal één dezer dagen wel op internet verschijnen.

Maar: deze trail (die overigens voor het eerst werd georganiseerd door de plaatselijke triathlonvereniging) is zeker een aanrader. Mooie omgeving, mooi parcours en sympathieke organisatie. Ze beloofden 90% onverhard en een hoogteverschil van 350 meter. En dat was het dus ook! Veel kans dat ik volgend jaar terug ga naar Gembloux.

Tijdens de laatste honderden meters

zaterdag 27 oktober 2012

Volleybaldagje

ASCHWIN:

Pien en Gijs waren deze ochtend vroeg uit de veren om in Goes ieder een tweetal wedstrijden te volleyballen met hun teams. Beiden met als resultaat: eentje gewonnen, eentje verloren.
Hier nog wat beelden.

Gijs retourneert de opslag van de tegenpartij

Pien in afwachting van de bal

De eerste meters

ASCHWIN:

Zo blij als een kind met mijn VSF Randonneur! Vandaag werd ie opgehaald bij de fietsenmaker in Antwerpen en kon ik er eindelijk mijn eerste meters op fietsen.
De zit van de fiets voelde gelukkig meteen prima aan. Het versnellingssysteem was vertrouwd (zelfde als op de racefiets).

Hier de fiets met het tweetal rode Ortlieb achterfietstassen. De voortassen heb ik voorlopig nog even niet nodig. Dat volgt later wel... Wel zijn de voordraagbeugels reeds gemonteerd.

 
 
Ik kan haast niet wachten om er mee op pad te gaan. Het is dat ik morgen die trail in de Ardennen ga hardlopen, want anders was ik morgen al op pad gegaan.
Het is toch een luxe hè: kunnen kiezen uit zoveel leuke dingen om te ondernemen, te doen of te sporten!
 

vrijdag 26 oktober 2012

Gearriveerd!

ASCHWIN:

Mooi nieuws: mijn reisfiets is uit Duitsland gearriveerd bij de fietsenmaker en staat in de winkel blinkend te wachten om opgehaald te worden!

Wat wordt mijn eerste fietstrip? Ik heb een aantal opties in gedachten, maar daarover later meer. De komende maanden zijn natuurlijk ook niet de meest geschikte maanden. Eerst (letterlijk en figuurlijk) een beetje 'koud' oefenen om komend voorjaar iets moois op te pakken. Wordt vervolgd...

Hieronder nog eens de VSF TX-Randonneur van 'VSF Fahrradmanufaktur'.

 
Nu nog uit de folder. Morgen in het echt!

donderdag 25 oktober 2012

Eindelijk weer!

ASCHWIN:

Zondag mag ik eindelijk weer! Dan zal ik deelnemen aan weer een heuse Ardennen-runningtrail: 'Trail de la Vallee de L'Orneau'. Deze zal plaatsvinden in Gembloux, dat vlakbij Namen ligt. De trail gaat over een afstand van 22 km en doorloopt een wisselend landschap: bos, weilanden, single-tracks, polderpaden, kasseien, zandpaden, heuvels, dorpjes. In ieder geval beloven ze een parcours dat voor meer dan 90% onverhard is en 350 meter hoogteverschil kent. Dat is op zich al veelbelovend.

Hier vind je een link met foto's van het parcours: klik!

En hieronder het affiche van de wedstrijd:


Mijn trainingen van de afgelopen periode zijn eigenlijk een beetje een ratjetoe geweest. Eigenlijk zat er niet echt een structuur of opbouw in. Het komt er simpelweg op neer dat ik gewoon getraind heb op de manier waarop ik die trainingsdag zin had en/of tijd had (met name pittige intervaltrainingen en niet al te lange rustige duurlopen). Maar ik kan wel zeggen dat ik best veel getraind heb. De afgelopen weken kom ik toch wel op zo'n 5 trainingsdagen per week.

Mijn deelname aan deze trail betekent uiteraard ook automatisch dat ik dus niet aan de halve marathon in Etten-Leur zal meedoen, die eveneens zondag plaatsvindt en eerst op mijn agenda prijkte.

vrijdag 19 oktober 2012

In het land van heksen en de heuvels

ASCHWIN:

Hoe heerlijk is het om met zomertemperaturen een lange wandeling met z'n allen te maken door een herfstdecor!

Vandaag trokken we met z'n viertjes én hond Sarah naar Elzele/Ellezelles (nabij Ronse) om er een wandeling van een kleine 20 kilometer te maken in het land van de heksen en de heuvels. Het was eigenlijk een wandeling over een ideaal trail-hardloopparcours. Ik dacht vaak: 'Ik moet hier eens terugkomen en deze ronde hardlopend volbrengen'.

Leuk waren ook de vele beelden van heksen, duivels en andere mysterieuze figuren die we tijdens het eerste uur van onze wandeling tegenkwamen. Een plaatselijke kunstenaar is erg druk bezig om de omgeving rond Elzele een mysterieus sfeertje mee te geven; en dat is wel gelukt. Je ziet het op de foto's wel terug.

En ook Sarah deed het ondanks haar mindere gezondheid en hoge leeftijd weer goed vandaag. Ze liep prima mee. In het begin iets enthousiaster dan aan het eind van het rondje, maar dat is logisch. De laatste maanden eet ze heel slecht; maar onderweg had ze een heerlijk broodje mee met ons (zie filmpje).


Hieronder het gewandelde rondje. Je ziet dat ik onderweg eventjes vergeten was de gps weer aan te zetten. Dus er zit een 'gat' in het rondje linksboven en het totaal aantal kilometers klopt dus niet...

 
Begin- en eindpunt van de route: de heks van Elzele!
 

 
We omarmen onderweg de duivel met viool.
 
Gijs wordt nagekeken door... tja... door wat eigenlijk?!
 
Een loslopend kalfje
 
Ook beelden hebben natuurlijke behoeften, zo blijkt
 
Sarah 'verfrist' zich even
 
De route die we liepen was er eentje uit de serie van 8 wandeltochten door de Brabantse Ardennen en het Land van de heuvels (kaarten verkrijgbaar bij 'De Rouck Geocart' - ref. 923).
 

donderdag 18 oktober 2012

Houtsnippers

ASCHWIN:

Het grootste gedeelte van mijn trainingen loop ik tegenwoordig op zachte ondergrond. Dat kunnen bos-, zand-, klei- of schelpenpaden zijn. Maar meestal zijn het de houtsnipperpaden van de Finse piste te Ertvelde. De combinatie van dat rondje aldaar van 1750 meter én deze heerlijke loopondergrond, doen me minimaal één keer, maar meestal twee keer per week naar Ertvelde rijden.

Het grote voordeel van deze ondergronden is ook dat het veel minder belastend is voor mijn gewrichten. En dat merk ik wel.

Vandaag liep ik 10x400 meter. Met in- en uitlopen erbij kwam ik uit op zo'n 9 km intervaltraining. Ander voordeel van die Finse piste is ook dat Linda (of de kinderen) ook mee kunnen trainen. Ieder loopt op zijn eigen tempo, zijn of haar eigen programmatje; en je treft elkaar dan weer bij het strartpunt van het rondje.

dinsdag 16 oktober 2012

Alwéér een andere trainingslocatie

ASCHWIN:

Wat een verwennerij: de afgelopen dagen heb ik alwéér op een andere en érg mooie trainingslocatie mogen trainen. Dit keer op de Veluwe, waar we met de kinderen en vrienden een aantal dagen verbleven.

 
 
De mooie bossen, de uitgestrekte zand- en heidevelden: het is een ideaal decors voor lekkere rustige duurloopjes. Samen met Linda verkende ik dan 's ochtends dit prachtige gebied (terwijl de rest nog op één oor lag).
 
Vandaag liep ik ook weer eens rondom Zuiddorpe een lange duurloop. Dat was lang geleden. Niet omdat ik telkens op andere locaties heb gerend de afgelopen week, maar omdat ik eigenlijk de afgelopen anderhalve maand vrijwel niet één duurloop heb gelopen (behalve dan de afgelopen week in Düsseldorf en op de Veluwe). Het waren enkel intervaltrainingen die ik uitvoerde.
En dat dat toch wel invloed heeft op mijn snelheid en conditie, bleek vandaag weer eens. Ik liep een duurloop van 20,75 km in een tijd van 1:32 uur. En dat met het gevoel dat ik érg rustig liep. Mijn gemiddelde hartslag was immers 140 bpm. Zeer tevreden werd ik van deze gegevens!
 

donderdag 11 oktober 2012

Het nuttige met het aangename verenigd

ASCHWIN:

Voor het werk verbleef ik twee dagen in Düsseldorf. In alle vroegte stond ik vandaag op om nog voor het ontbijt en de werkgerelateerde bezigheden, een mooie duurloop af te werken. Vanuit mijn hotel liep ik een aantal kilometers door de stad om uiteindelijk bij de mooie Rijnbedding uit te komen. Op die manier (en door 3x de Rijn via de bruggen over te steken) liep ik een heerlijke 14 km.
Hieronder rechts de gelopen route:

(klik erop voor vergroting)

Ik vind het altijd erg leuk om vreemde omgevingen, steden al hardlopend te ontdekken. Het is een mooie combinatie van sport en sight-seeing. Ideaal.
Düsseldorf zelf is een mooie stad, maar vooral de Rijn die er doorheen stroomt met de brede uiterwaarden zijn naar mijn idee prachtig. Hierboven een tweetal snapshots van waar ik langs ben gelopen: veel gras en mooie wandelpaden, kilometerslang.

En deze twee fototjes wil ik niet nalaten te plaatsen. Ik schoot ze gisteravond bij terugkomst van mijn eerste werkdag aldaar: prachtige ondergaande zon boven de Rijn. Hoe idyllisch!

 
 

zondag 7 oktober 2012

Wedstrijd Axel

ASCHWIN:

Los van de sportagenda die aan de zijkant van deze weblog staat genoteerd, probeer ik tussendoor ook wat hardloopwedstrijden hier in de regio mee te pikken. Vooral de stratenlopen die meetellen voor het SPSS-runnerscriterium zijn altijd goed bezet met vooral ook veel snelle Belgische lopers.

Gisteren was de zgn. 'Appelloop' in Axel aan de beurt. Ik besloot mee te doen aan de 12,2 km wedstrijd.
De start was gezamenlijk met de 4 en de 8 km. En dat vind ik altijd lastig: je hebt geen idee wie van jouw afstand waar loopt.... Alles loopt door elkaar.
Het enige dat je kunt doen tijdens de eerste paar kilometers is je eigen gang gaan en maar zien in welk groepje je uiteindelijk terecht komt voor de overige kilometers.

Er werd (oa. door die kortere afstanden) als een gek gestart. En ik kwam al na 1 km tussen de snelle starters en de wat rustigere starters te hangen, in mijn eentje. En dat zag ik eigenlijk niet zitten. Dus versnelde ik tijdens de 2e en 3e kilometer en vond aansluiting bij een groep van vier lopers. Achter me was ondertussen een heel groot gat ontstaan.
Ondertussen waren de 4 km-lopers al afgeslagen. En ook na zo'n 4 km sloegen de 8 km-lopers af. Op deze manier bleven de 12 km-lopers enkel nog over op de polderwegen rondom Axel.

Toen ik eens op één van de lange polderwegen naar voren spiedde, zag ik tot mijn verbazing toch wel heel veel lopers nog. Meer dan er normaal voor me zitten tijdens deze regionale wedstrijden. En ik wist toch zeker dat ik flink aan het doorlopen was. Het ging nl. best lekker! Ik schatte zo'n twintig lopers voor me...!

Na zo'n 5 km bleef ik met een Belgische loper over. Samen liepen we kop over kop de ene kilometer na de andere. Het gat achter ons werd groter en groter. En voor ons bleef het lang hetzelfde: voor ons liep een groepje op zo'n 300 meter.
Maar na een kilometer of 8 leek het alsof we beiden onze tweede adem vonden. Langzaam versnelden we iets. Tijd om informatie uit te wisselen hadden we niet. Wél kreeg ik van mijn medeloper een half bekertje drinken dat hij onderweg kreeg toegereikt. Érg sportief van hem!

Tijdens de laatste twee kilometers kwamen we steeds dichter bij onze voorgangers en haalden we er in. Uiteindelijk liep ik ook weg van mijn medestander. De versnelling van de laatste kilometers bracht me naar een 14e plek.

Tijd: 0:48:59 uur over de afstand van 12,2 km. Ondanks die 14e plek, ben ik wel heel tevreden met deze tijd. Volgens mij heb ik nog nooit zo'n snel gemiddelde gelopen over een afstand langer dan 10 km.

vrijdag 5 oktober 2012

VSF Fahrradmanufaktur

ASCHWIN:

Toegegeven: alleen al vanwege de naam van dit fietsenmerk zou ik er op willen rijden! 'VSF Fahrradmanufaktur'. Dit (je raadt het al) Duitse fietsenmerk is in Nederland niet zo bekend. Behalve dan bij mensen die regelmatig de fiets gebruiken om er mooie reizen mee te maken. Want VSF is van origine een echt 'reisfietsenmerk'. Sinds enkele jaren verbreden ze overigens hun assortiment wel stapsgewijs naar andere fietsmodellen.

Maar het is natuurlijk niet enkel vanwege de naam dat ik er op zou willen rijden. Het zijn fietsen die zich bewezen hebben als robuust en betrouwbaar tijdens fietsvakanties. En daarbij, ik ben al enige tijd op zoek naar een reisfiets die nog gebaseerd is op de ouderwetse 'randonneur-fietsen':  omgebouwde racefietsen om mee rond te trekken en bagage te dragen. En daar heeft VSF me definitief overtuigd. Want zij hebben in vergelijking met de andere reisfietsenmerken (in mijn ogen) de mooiste (moderne) randonneurfiets in hun assortiment zitten: de VSF TX-Randonneur.

Dit stalen (!) frame en verdere opbouw van de fiets ziet er goed uit en is ideaal voor mijn doel: meerdaagse fietstochten maken incl. kampeerbepakking én te gebruiken voor woon-werkverkeer. Bijkomend voordeel: het is één van de lichtste reisfietsen die je kunt vinden (14,4 kg).

Je raadt het al: ik heb onderstaande fiets besteld. En wel bij 'Fietsen De Specht' te Antwerpen. De enige verdeler van VSF-fietsen in de directe regio en specialist op het gebied van reisfietsen.

VSF TX-Randonneur

De fiets kan tot maximaal 40 kg aan bagage dragen (tot 30 achter en 10 voor). Daartoe zal ik gebruik maken van een tweetal sets Ortlieb-fietstassen. : stevig en 100% waterdicht. Hieronder een afbeelding van één zo'n tas:



Nu moet ik helaas nog een paar weken wachten vooraleer de fiets helemaal gereed is. Maar ook al gaan we de herfst- en winterperiode in: ik kan haast niet wachten om er op uit te trekken! Ik heb namelijk al een paar mooie fietsroutes in gedachten...

woensdag 3 oktober 2012

Foto-impressie EcoTrail Brussel

ASCHWIN:

Nog enkele foto's van de EcoTrail Brussel die de organisatie heeft genomen en toegezonden. De eerste foto is van de finish (duimpjes omhoog!).


 
 

 
 

dinsdag 2 oktober 2012

Nieuwe plannen

ASCHWIN:

Zo in de herfst is het altijd weer tijd om nieuwe plannen in kaart te brengen. Wat ga ik deze winter doen op sportgebied en wat kan ik plannen voor het volgend jaar?
Aan de rechterzijde onder het kopje 'sportagenda' kun je altijd de geplande wedstrijden van mijzelf en/of Gijs, Pien en Linda lezen.
Voor mezelf staan er in ieder geval weer een paar leuke nieuwe doelen op de agenda; zelfs al voor september 2013!

Oktober
21 km - Etten-Leur (stratenloop) óf
22 km - Trail de la Vallee de Lorneau - Gembloux (België) (trailrunning)

December
19 km - Jules Unlimited Loop - Nieuwvliet (strandloop)

Februari
25 km - Trail des Bosses - Braine-le-Comte (België) (trailrunning)

Maart
30 km - EcoTrail de Paris - Parijs (Frankrijk) (trailrunning)

Augustus
25 km - Trail des Fantômes - La Roche (België) (trailrunning)

September
31 km - Trail Côte d'Opale - Calais (Frankrijk) (trailrunning/strandloop)

Voor komende winter zal ik tussentijds ook regionale stratenlopen en veldlopen meelopen. Maar veelal zal ik dat pas hooguit een week vantevoren plannen. Ik zet ze dan voor het gemak ook maar niet in mijn sportagenda.

Tevens wil ik in 2013 een paar lange (meerdaagse) fietstochten maken. Komende winter heb ik mooi de tijd om eens een paar bijzondere routes te plannen die in het voorjaar/zomer gefietst kunnen worden. Wordt vervolgd!

Filmpje EcoTrail Brussel

ASCHWIN:

Wel leuk: TV Brussel zond dit korte filmpje uit over de EcoTrail van afgelopen zaterdag. Weliswaar met betrekking tot de finish van de 80 km-afstand. Maar het geeft een leuk beeld van de finishlocatie.