donderdag 29 november 2012

Team Zuiddorpe

ASCHWIN:

Voor as. zaterdag zijn we als 'Team Zuiddorpe' toch er in geslaagd om een voltallig team van 8 personen op te stellen voor de DOW Aflossingsmarathon in Terneuzen.
De samenstelling én volgorde van starten zal zijn:

  1. Dorien Vlassenrood
  2. Aschwin van den Abeele
  3. Linda van den Abeele
  4. Vincent de Munter
  5. Joris Meerdink
  6. Gijs van den Abeele
  7. Stan Schram
  8. Pien van den Abeele
Als klap op de vuurpijl zullen we te bewonderen zijn in een fraaie outfit van (Zuiddorpse) Kapsalon Knipsels!
Wat wel erg leuk is, is het feit dat we een érg jong team hebben. De eerste vier lopers zijn volwassenen, maar de laatste vier lopers hebben een leeftijd van 14 (Joris en Gijs), 13 (Stan) of 12 jaar (Pien).


zondag 25 november 2012

Uitslag 21 km Nisse

ASCHWIN:

Ondertussen is ook de officiële uitslag bekend van de Zakloop te Nisse. Je vindt 'm HIER.

Ik ben als 37e geëindigd in een eindtijd van 1:31:59 uur. Aantal deelnemers 21 km: 375.

Hier alvast enkele foto's (genomen door 'Fotorunner').

Een gekleurd lint op een van de vele bomendijken
 
Tijdens de laatste kilometer
 
De laatste tientallen meters tot de finish te Nisse
 
 

Zakloop Nisse

ASCHWIN:

Nee, ik heb geen nieuwe sport aan mijn lijstje toegevoegd; zaklopen is iets van zo'n 35 jaar geleden...

De Zakloop te Nisse is een halve marathon die georganiseerd wordt door 'De Vrije Zaklopers', die zo heten vanwege het feit dat ze met name in de Zak van Zuid-Beveland hardlopen. Dus zo zit dat...

Ik had al van verschillende hardlopers gehoord dat die halve marathon in Nisse een mooie herfstloop is. En vandaag heb ik ervaren dat dat zeker het geval is.
Het parcours is afwisselend: polderwegen worden afgewisseld door onverharde dijkpaden, en dat 21 km lang. Het landschap waar we doorheen gestuurd werden in de Zak van Zuid-Beveland is mooi. Prachtige boomdijken, verschillende welen en kreken. En daartussenin vele weiden en kronkelende paden. We moesten zelfs twee maal over een hekwerk klimmen om onze tocht te kunnen vervolgen.

Al met al dus geen gewone 'straten' halve marathon. En ook het weer van vandaag maakte het geen gewone halve marathon. De harde wind die op de dijken een stormachtig karakter had (een paar keer waaide ik van het smalle modderpadje af richting de schuine kanten van de dijk...) zorgde ervoor dat we afwisselend tegen de wind moesten inbeuken en dan weer een extra duwtje in de rug kregen. Het lastigst vond ik nog de zijwind. Een paar keer probeerde ik in een groepje een waaier op te zetten, maar blijkbaar had niet iedereen daar kaas van gegeten. Jammer...

De start was op het mooie dorpsplein van Nisse. Omdat ik zo lang mogelijk in de warmte wilde blijven vooraleer ik me naar het startvak begaf, lukte het me niet om een beetje vooraan te staan bij de start. Ik stond ergens in het midden van het grote loperspeloton (meer dan 800 lopers) dat bestond uit 7,5 km-lopers en 21 km-lopers.
Maar eigenlijk maakte het me op dat moment niet zo veel uit, aangezien ik het redelijk rustig wilde aanpakken; zeker in het begin van de race.

Tja, en eigenlijk had ik daar na een paar honderd meter al weer spijt van. Want het was werkelijk slingeren en acrobatisch lopen geblazen om wat meer naar voren te schuiven en mensen in te halen.
Maar psychologisch is het altijd érg fijn lopen op een manier dat je enkel maar mensen inhaalt en zelf door niemand wordt ingelopen! Dus kwam ik langzaam maar zeker in een lekker hardloopritme. Na een kilometer of twee haalde ik Ingrid IJsebaert in. Even wat bijpraten en op adem komen. Toen ze me vroeg wat ik van plan was vandaag wist ik eigenlijk nog niet zo goed wat ik er van moest verwachten. Maar toen ik een paar honderd meter verder erachter kwam dat ik me los had gelopen van het groepje waarin Ingrid en ik liepen, kwam ik eigenlijk toch wel tot de tussenconclusie dat het wel lekker ging blijkbaar. Dus besloot ik gas te geven.

De verdere wedstrijd liep ik van groepje naar groepje. Ik wilde zo min mogelijk alleen komen te lopen op dit winderig parcours. En wat ging dat goed! Ik maakte er een intervalwedstrijd van: vol gas tussen de groepjes in en op adem komen als ik bij een groepje aansloot. Zo liep ik de rest van de wedstrijd. En eigenlijk had ik geen idee van mijn snelheid. Ik rekende met deze wind (en af en toe een bui) op dit parcours met z'n offroad-elementen op een tijd van 1 uur 40 minuten. Ik zou proberen binnen deze tijd te eindigen.
Plots stond daar het bord van 15 km. Ik wierp een blik op mijn horloge en zag dat ik daar doorkwam op 1 uur en 4 minuten. Niet gek! En aangezien ik me nog goed voelde stelde ik mijn doel bij: binnen de anderhalf uur leek niet meer mogelijk, maar binnen 1 uur 35 minuten moest toch lukken...

Uiteindelijk klokte ik zelf bij de finish af na 1 uur en 31 minuten. Heel tevreden!

zaterdag 17 november 2012

Even wennen aan de temperaturen

ASCHWIN:

Het is weer even wennen aan de temperaturen waarin getraind moet worden. Gisteravond stond Pien klaar voor haar training met vele, vele laagjes aan. Resultaat: al na 1 km rennen bleek het tóch te warm in haar omhulsel...

 
 

vrijdag 16 november 2012

Jonge honden

ASCHWIN:

Vanavond heb ik een training gelopen met de drie jongste teamleden voor de komende aflossingsmarathon.
Samen met Gijs (14 jaar), Pien (12 jaar) en Stan (13 jaar) liep ik een rustig traininkje.

Het is heerlijk om te merken dat ze vooral in het begin veel te hard van stapel lopen tijdens zo'n training (en dat ze zich weinig aantrekken van mijn advies 'om het wat rustiger aan te doen') en dat ze continue moeten praten en 'spelen' (staat er een bankje langs de route, dan moet daar even omheen gelopen worden; staan er speeltoestellen op een veldje, dan moet er even op geklommen worden).

Het is gewoon gezellig en leuk om met die jonge honden op pad te gaan! Binnenkort het vervolg...



woensdag 14 november 2012

Niet ongevaarlijk

ASCHWIN:

Dat is toch wel het grootste nadeel van de wintertijd hoor: dat je niet meer lekker overal kunt hardlopen 's avonds. En doordeweeks ben ik (zoals velen met mij) toch aangewezen op de avonduren om mijn trainingen af te werken.
Daarom ben ik ook zo veel op de verlichte Finse piste van Ertvelde te vinden. Ideaal natuurlijk. Maar ja, voor de afwisseling wil ik ook wel eens een ander rondje lopen...
De hardloopband is dan nog een optie. Maar ook hier: dit moet je niet al te vaak achter elkaar doen, anders haal je het eind van de winter ook niet zeer gemotiveerd...

Vandaar dat ik gisteravond mijn lichtgevend vestje en mijn led-verlichting-armbandjes aandeed om een uurtje in het donker te gaan hardlopen op straat. Aangezien de woonkern van Zuiddorpe niet groot te noemen is (...) liep ik binnen een paar minuutjes in de pikkedonkere polder. Het is opvallend hoe snel je ogen wennen aan het beperkte zicht. Dus het ging eigenlijk best wel goed. Enkel tegemoetkomende auto's zijn een ramp: ze verblinden je en dan moet je op je stappen passen.
Met een opgelucht gevoel liep ik dan ook na een kwartiertje polder de bebouwing van Axel binnen. De straatlantaarns schenen me prima bij. En dat liep toch wel weer iets relaxter.

Maar blijkbaar was ik iets té onoplettend, want voor ik er erg in had lag ik languit op straat! Geen onhandige struikelbeweging, maar meteen vol, languit, gestrekt op de rode klinkers... Auw!
De reden van mijn val: een boven de bestrating uitstekend rioolputdeksel.

En wat is de eerste reactie in zo'n geval? Opstaan en rondkijken of iemand het gezien heeft. Pas in tweede instantie (niet onder een lantaarnpaal, maar op een donker plekje) bedacht ik me dat ik de schade maar eens moest opnemen. Gelukkig viel die mee: geschaafde handpalmen en een beurse knieschijf. Geen kapotte kleding en geen blijvende of ernstige blessure. Enkel een (heel) sullig gevoel.

Dus: het is niet ongevaarlijk om 's avonds in de winter je rondje in het donker te hardlopen.

Morgen dus maar weer naar de Finse piste...!

Team Zuiddorpe

ASCHWIN:

Op zaterdag 1 december is het weer tijd om aan de start te verschijnen van de Dow Aflossingsmarathon te Terneuzen.

De afgelopen twee jaar deed ik dit met een team van mijn werk. Maar dit jaar wordt het een Zuiddorpse aangelegenheid!


'Team Zuiddorpe' bestaat geheel uit sportieve dorpsgenoten:
  1. Pien van den Abeele
  2. Gijs van den Abeele
  3. Linda van den Abeele
  4. Aschwin van den Abeele
  5. Stan Schram
  6. Dorien Vlassenrood
  7. Vincent de Munter
Aangezien we 8 rondjes van 5,2 km lopen om op die manier de hele marathonafstand te overbruggen, zal ik zelf 2 rondjes lopen.

vrijdag 9 november 2012

De eerstvolgende

ASCHWIN:

Komend weekend geen loopwedstrijd. De eerstvolgende wedstrijd wordt de halve marathon in Nisse (met de mooie naam 'De Grote Zak Loop'...), op 25 november.

Tot die tijd blijf ik lekker doortrainen. Geen winterstopje dit jaar.. Ik wil gewoon bezig blijven deze komende maanden en niet, zoals andere jaren, flink wat gas terug nemen.
Mijn favoriete trainingslocatie is op het ogenblik de Finse piste te Ertvelde. Ten eerste vanwege de zachte ondergrond. Ten tweede vanwege het verlichte parcours, dat natuurlijk wel érg handig is tijdens de winteravondtrainingen. En ten derde dat ook Linda of de kinderen dan gemakkelijk ook eens mee kunnen. Ieder loopt dan zijn eigen tempo of trainingsprogrammatje; je komt elkaar vanzelf weer tegen op het rondje van 1.750 meter.

Ook heb ik de afgelopen weken vier keer per week de fiets kunnen pakken naar het werk en terug. Al met al fiets ik dan toch al gauw zo'n kleine 120 km/week. Mooi meegenomen.
Het draagt natuurlijk prima bij aan het conditie-onderhoud, maar het staat ook een beetje in het teken van het opbouwen van fietskilometers. Want komend voorjaar moet ik toch vol bepakt een flink aantal kilometers kunnen fietsen...

zondag 4 november 2012

Moerschanscross Hulst

ASCHWIN:

Goh, dat was toch wel lang geleden... Gisteren deed ik weer eens mee met een crosswedstrijd en wel de Moerschanscross te Hulst.
Het leuke parcours met de liniedijk als rode draad lag er door de vele regen van de afgelopen dagen érg modderig bij. Ideale crossomstandigheden dus!

De verschillende leeftijdscategorieën van de heren liepen allen samen. Hierdoor stond er een mooi pelotonnetje deelnemers aan de start. Er dienden 3 rondjes afgelegd te worden over een totale afstand van 7.110 m.
Waar ik wel een beetje tegenop zag voor de start waren twee dingen.
Ten eerste: ze zullen weer als gekken van start gaan. Iedereen wil natuurlijk als eerste (of toch op z'n minst vooraan) bij de eerste bocht en heuvel aankomen. Het gevolg is dan altijd dat je een halve ronde verder constateert dat die start tóch weer te snel is geweest...! En dat was ook deze keer het geval (natuurlijk!). Na zo'n 3 km moest ik toch echt op zoek naar mijn tweede adem. En gelukkig vond ik die al snel.
Ten tweede: als het zo modderig is als gisteren, dan volstaan gewone hardloopschoenen natuurlijk niet; ook al hebben ze een trailzooltje eronder liggen. En daar kwam ik na zo'n 500 meter al achter. Tijdens de eerste modderstrook gleed ik alle kanten uit. De lopers met spikes liepen gewoon voluit rechtdoor door de modderstroken heen. Ikzelf moest steeds het kantje van het pad opzoeken, waar nog wat gras boven de modder uitstak. Deed ik dit niet dan ging er tijdens elke afzet toch wel wat energie verloren door een slippende afzet. Ook de bochten moesten met veel gevoel genomen worden...

Maar nadat ik mijn tweede adem gevonden had, begon ik langzaamaan voor het eerst weer mensen in te halen. Zeker de derde ronde kon ik dit doortrekken en schoof ik nog wat plaatsen op.
Het is zó anders lopen dan tijdens de lange afstanden. Je loopt steeds op het randje van je kunnen. Misselijkheid ligt dan altijd op de loer. De kunst is om net binnen de grens van je kunnen te blijven en de misselijkheid nét geen kans te geven.
Gelukkig is dat gevoel direct na de finish weer verdwenen. Zo ook gisteren. Ik kijk dan ook terug op een leuke moddermiddag in Hulst.
Maar bij de volgende cross/veldloopwedstrijd doe ik waarschijnlijk alleen mee als ik óf een paar spikes op de kop heb kunnen tikken, óf de ondergrond moet harder/bevroren liggen. Anders is het eigenlijk toch geen doen. Je verliest dan té veel energie aan recht blijven en mislukkende afzetten tijdens het lopen.

Hier nog een filmpje met een impressie van alle categorieën; te zien op de website van RKHAV.

De uitslag vind je hier. Ik ben uiteindelijk op de 15e plek geëindigd in de leeftijdscategorie 35-45 jaar, in een eindtijd van 30:52 min. Dit betekent dat ik net geen 14 km/u heb gehaald tijdens deze cross. Dát valt me in ieder geval niet tegen.
Maar overall eindigde ik pas op de 46e plek (van de 91 deelnemers). En dat is natuurlijk niet bijster bijzonder...



vrijdag 2 november 2012

1e cross van het winterseizoen

ASCHWIN:

Morgen loop ik mee tijdens de eerste veldloop van het winterseizoen. De Moerschanscross in Hulst is tevens de eerste wedstrijd die meetelt voor de Zeeuwse crosscompetitie 2012/2013.
Waar er voorgaande jaren steeds sprake was van een korte en een lange cross, hebben ze nu alles samengevoegd. De te lopen afstand in Hulst wordt 7110 m.

donderdag 1 november 2012

Inspirerend

ASCHWIN:

Het is mooi dat ik dit jaar trailrunning als nieuwe sport heb ontdekt. Het is zó inspirerend om met dit soort wedstrijden mee te doen. Het is telkens weer een serieuze lichamelijke uitdaging, je sport in prachtige omgevingen, midden in de natuur en de sfeer tijdens deze wedstrijden is zeer kameraadschappelijk.
Tevens sluit het goed aan bij mijn wens om niet langer te streven naar steeds snellere tijden op bepaalde afstanden, zoals de 10 km, de halve marathon of de hele marathon, maar meer het genot van de sportieve inspanning te beleven en te kijken waar nieuwe/onbekende grenzen liggen. Trailrunning heeft het naar mijn idee allemaal in zich.

Ik kwam dit filmpje nog tegen. Het is een prachtige weergave van de 'hoogmis' op trailrunninggebied: de Ultra Trail du Mont Blanc. 166 km rennen over de hoogste berg van Europa.

Mooi vind ik ook die emotie bij sommige deelnemers in het startvak. Alle inspanningen tijdens de voorbereidingen moeten er nu zien uit te komen... Spanning en genot.

Kijk en geniet: