zaterdag 24 augustus 2013

Nieuw speeltje

ASCHWIN:

Sinds kort loop ik met de Forerunner 610 gps horloge met hartslagmeter van Garmin. Een supercompleet horloge waar je al je trainings- en wedstrijdgegevens uit kunt halen. Dat kan reeds onderweg tijdens het lopen, maar ook leuk is de analyses daarna m.b.v. de Garmin-software op je pc.

Dit is het toestel:
 
Mooi is ook de touch-screen techniek. Dat maakt 'm onderweg ook gemakkelijk te bedienen. De gegevens op je schermen kun je zelf instellen; dus je maakt er een horloge op maat van.
Ook mooi meegenomen is het uiterlijk van het toestel. Niet zo'n groot of vierkant 'mini-pc'tje' dat je aan je pols hebt, maar een toestel dat ook te dragen is al 'gewoon' horloge.

Hieronder een voorbeeld van de gegevens zoals die zijn terug te kijken op je pc na afloop. Deze onderstaande training van net geen 11 km (met interval) is van gisteren.

(klik erop voor vergroting)
 
 
Vanmorgen liepen Linda en ik ook nog een mooi rondje rondom de Canisvlietkreek en langs de Molenkreek te Westdorpe. Goed voor zo'n 7,1 km.
 
 
En op die manier kunnen we toch wel stellen dat we hersteld zijn van ons avontuur in La Roche van vorig weekend... Op naar de volgende sportieve uitdaging!


maandag 19 augustus 2013

Trailrun-talent: Linda!

ASCHWIN:

De uitslagen van de Trail des Fantômes afstanden zijn bekend. En wat daar heel duidelijk uit naar voren komt is Linda's talent voor trailrunning!
Want ze is maar liefst op de 6e plek geëindigd in haar categorie: Vrouwen 40+.
En als ze 2 minuutjes sneller had gelopen was ze nog op het podium terecht gekomen ook!

Hier haar uitslag:
(klik erop voor vergroting)
De geheel rechtse kolom geeft de klassering weer in de
verschillende categorieën.
 
De gegevens van Linda (13 km-trail):
  • Klassering overall: 87e (200 deelnemers)
  • Klassering F40+: 6e
  • Eindtijd: 1:29:20 uur
De gegevens van Aschwin (26 km-trail)
  • Klassering overall:70e (422 deelnemers)
  • Klassering M40+: 20e
  • Eindtijd: 2:57:50 uur
Dit betekent dat ik 10 minuten sneller heb gelopen dan tijdens mijn deelname vorig jaar, maar dat ik in klassering (zowel overall als in mijn categorie) het iets minder goed heb gedaan.

Hiernaast nog een foto die Linda nam tijdens mijn laatste 100 meter...

zaterdag 17 augustus 2013

Trail des Fantômes

ASCHWIN:

Trail des Fantômes zit er op. Wat een heerlijke sportdag was het, voor zowel Linda als mijzelf.

Linda liep de 13 km-trail in 1:29 uur en voelde zich na de wedstrijd héél snel hersteld. Met andere woorden: zeer tevreden. 'Volgend jaar weer!', liet ze weten.

Ikzelf liep de 26 km-trail (1,1 km langer dan aangegeven dus) in een tijd vna 2:57 uur. Dat was maar liefst een verbetering van mijn wedstrijdtijd van vorig jaar met 10 minuten! Ook ik dus helemaal blij!

Uitslagen volgen later. Wellicht ook nog wat foto's. Maar hier alvast een collagetje:

Linksboven: in afwachting van de start...
Rechtsboven: nóg maar eens de veters goed vastmaken voor de start
Linksonder: samen onder de startboog
Rechtsonder: mijn laatste 100 meter van de wedstrijd
 
Ook wel aardig om te zien zijn deze gps-gegevens die ik haalde uit mijn iphone-app. Lekker veel op en neer. Kijk vooral even naar die steile piek na ongeveer 20/21 km...:
 
 
 

donderdag 15 augustus 2013

Fantômes revisited

ASCHWIN:

Vorig jaar was het mijn eerste trail, en wát voor één... het is tot op heden het mooiste parcours dat ik heb gelopen het afgelopen jaar: Trail des Fantômes in La Roche.
En zaterdag sta ik er dan voor de tweede keer aan de start voor de 25 km-trail. Een 25 km-trail waar de lopers 'marathon-tijden' lopen.

Vorig jaar eindigde ik er onverwachts op een mooie 49e plek overall van de 377 finishers, in een tijd van 3 uur en 7 minuten. Dit was goed voor een 14e plek in mijn leeftijdscategorie (40+). Kijken of dat dit jaar te verbeteren valt...

Maar de grote spanning zit dit weekend bij Linda's deelname aan de 13 km-trail. Deze afstand wordt voor het eerst georganiseerd en is een afstand die Linda als een mooie nieuwe uitdaging ziet. Ze heeft het afgelopen jaar eigenlijk alleen maar op onverharde ondergrond gelopen, met als gevolg dat de akelige blessures bij haar uitblijven.
In het voorjaar liep ze één trailrun in Ellezelle. Maar de hellingen rondom La Roche, de rivier die doorwaadt dient te worden en de schitterende maar zéér technische single-tracks bij Trail des Fantômes zijn toch van een andere orde...
Hopelijk is ze zaterdagavond net zo enthousiast als ik was na mijn deelname vorig jaar!

Hier nog eens een foto van mijn finish van vorig jaar:

 
Vorig jaar liepen we in de ongelooflijke temperaturen van zo'n 34 graden Celcius...! Maar ook dit jaar belooft het een warme editie te worden. De voorspellingen voor zaterdag in  La Roche zijn 28 graden.
Lekker hoor!
 
Ook leuk aan deze wedstrijd: het hoge internationale karakter. Vorig jaar stonden er 14 nationaliteiten aan de start. Dat levert soms grappige conversaties onderweg op...
Ik heb net even gespiekt op de online-deelnemerslijst en ik zag in ieder geval Belgen (uiteraard!), Nederlanders, Fransen, Italianen, Duitsers, Portugezen, Engelsen, Litouwers, Tsjechen, Spanjaarden, Amerikanen en een aantal Scandinaviërs er tussen staan.
 
Deze week liepen we beiden slechts zeer rustige en korte stukjes (op de loopband) ter voorbereiding.

zondag 11 augustus 2013

Actieve rust

ASCHWIN:

Hardlopen zat er vandaag natuurlijk niet in, na die duurlopen van Linda en mij gisteren. Maar een wandeling op zondagmiddag kan uiteraard wel.

(klik erop voor vergroting)
 
Een mooie wandeling door het natuurgebiedje Canisvliet tussen Westdorpen en Zelzate met vervolgens een ronde langs het kanaal achterlangs Westdorpe.
 
'Actieve rust' heet dat dan!

zaterdag 10 augustus 2013

Laatste test

ASCHWIN:

Vandaag liepen Linda en ik ieder onze eigen laatste test voor de Trail des Fantômes die volgende week zaterdag op ons programma staat. Linda loopt er de 13 km (met maar liefst 600 hoogtemeters!) en ikzelf de 25 km (met een mooi aantal van 1245 hoogtemeters).

We liepen deze test op het strand tussen Breskens en Cadzand.
Linda liep in 2 uur een mooie duurloop van 16,5 km.
Zelf liep ik in 2:20 uur een duurloop van 25,6 km.

Ik gebruikte voor het eerst mijn nieuwe gps/iPhone-app voor het vastleggen van mijn langere duurlopen: Strava. Vooral bekend van hun wielren-app; maar nu dus ook met een speciale hardloop-app.
Hieronder een paar gegevens die hier uit voortkomen:

(klik erop voor vergroting)
 
Bij beiden verliep de training goed. Bij Linda iets beter dan bij mij zelf, omdat ik last kreeg van mijn enkel/voet: mijn meest recente kwaaltje... (zucht!). Maar met de nodige rust de rest van de week (op een paar korte jogginkjes na), moet het zaterdag me niet weerhouden van een heerlijke wedstrijd in La Roche. Blijft toch een van mijn favoriete trailrun-parcoursen tot nu toe...
 
 

dinsdag 6 augustus 2013

Schema

ASCHWIN:

In de Pyreneeën werd er veel aan trailrunning gedaan. Zelf heb ik het enkel in trainingsvorm kunnen doen de afgelopen maand; helaas was er geen wedstrijd in die periode in de buurt van waar we verbleven.
Wél heb ik er een interessant trainingsschema op de kop getikt voor de wat langere trailrunwedstrijden. Hieronder vind je dat schema:

(druk erop voor vergroting)
 
Het is een 10-weeks schema. Mogelijk dat ik het dit najaar eens ga volgen in voorbereiding op een lange trail in de komende winter.

zondag 4 augustus 2013

Planning

ASCHWIN:

Nu de zomervakantie er bijna op zit, wordt het tijd om eens te kijken naar de sportplanning voor het komende najaar en de winter.
Ik ben er nog niet helemaal uit, maar de volgende wedstrijden staan (voorlopig) op mijn lijstje. In het rood de gegarandeerde deelname:

Augustus
  • Trail des Fantômes (trailrun) te La Roche (B): 25 km
  • Halve Marathon Westenschouwen: 21 km
September
  • Trail Côte d'Opale (trailrun) te Calais (Fr): 31 km
  • Natuurloop Braakman te Philippine: 17 km
Oktober
  • Singelloop te Breda: 21 km
  • Trail de la Vallée l'Orneau (trailrun) te Gembloux (B): 22 km
November
  • Halve Marathon Kasterlee (B): 21 km
Eigenlijk komt het een beetje neer op het volgende 'wedstrijdritme': 1 keer per maand een trailrun en 1 keer per maand een optie op een andersoortige wedstrijd.

Heeft iemand nog tips voor mijn planning van september t/m december? Laat maar horen!

vrijdag 2 augustus 2013

Ochtendtraining

ASCHWIN:

Net zoals in Zuid-Frankrijk tijdens de afgelopen vakantieweken, vraagt de temperatuur overdag hier in Nederland op het ogenblik óók om vroege ochtendtrainingen.

Dus vanmorgen reed ik met Linda in alle vroegte mee met de auto naar Terneuzen waar zij rond half acht aan de slag ging in het ziekenhuis. Zelf zette ik hardlopend terug koers naar huis. Een looptraining van zo'n 11 km (zie kaartje hieronder).

 
 
Na 53 minuten stond ik alweer thuis, wat neerkomt op zo'n 12 km/u gemiddeld. Eigenlijk was ik van plan om het iets rustiger aan te doen. Ik liep dan ook op mijn hartslag. Het feit dat die zo laag bleef en ik toch 12 km/u liep, wil zeggen dat de conditie prima op orde is.
 
 

Einde vakantie

ASCHWIN:

Het eind van deze zomervakantie nadert. Maandag begint voor mij weer het werkritme; Linda is zelfs al een weekje aan de slag...

Vanwege onze vakantie in de Pyreneeën, is het hier een maandje erg stilletjes gebleven op de weblog. Vandaar dat ik nu in sneltreinvaart een korte update geef en we vanaf volgende week de draad weer wat frequenter kunnen oppakken.
Want over een kleine drie weken staat voor Linda én voor mij de Trail des Fantômes te La Roche op ons te wachten. Door dit mooi sportieve doel voor ons beiden hebben we natuurlijk niet stilgezeten de afgelopen maand.

Ze liepen we met ons gezin een week lang zeer mooie, maar ook erg zware wandeltochten in de Pyreneeën. Enkele dagtochten, maar ook een meerdaagse tocht met overnachtingen in de verschillende berghutten. Een mooie ervaring. En vooral erg veel respect voor Gijs en Pien die toch maar mooi meeliepen in een strak tempo, zo'n 5 tot 7 uur per dag!

 
Verder verbleven we nog aan de Middellandse Zee om lekker bij te komen en op te laden.
 
 
En tussendoor werd er tijd ingelast voor de nodige trainingen. Zelfs tijdens de week met de bergwandelingen werd er nog hardgelopen. Het was er té mooi om het na te laten!
 
Nu bij thuiskomst voelen we ons beiden fit. Eén dingetje waar ik op moet letten is mijn rechtervoet/enkel. Die lijkt een beetje gevoelig te zijn. Is ontstaan tijdens de wandelingen, maar is niet overheersend. Beetje opletten dus; misschien even wat gas terugnemen qua duurlopen. Vooral intervalletjes op zachte ondergrond, zo lijkt het devies.
Maar we hebben beiden vertrouwen in één van de pittigste trailparcoursjes van België: Trail des Fantômes.