vrijdag 12 januari 2018

Hardlooppauze

ASCHWIN:

Ik schrijf hierboven als titel met opzet 'HardloopPAUZE', aangezien ik er vanuit ga dat het niet het einde betekent van mijn hardloop-sportcarrière.
Wat is het geval?

Tijdens de voorbereidingen van de Kustmarathon, liep ik eind september hevige kniepijn op in mijn rechter knie. Deze ontstonden tijdens het uitvoeren van wat oefeningen en daarna wat snelheidstrainingen op de baan.
Hierdoor heb ik de Kustmarathon aan me voorbij moeten laten gaan.

Na enkele weken rust probeerde ik het hardlopen weer op te pakken. Maar telkens had ik er drie dagen na zo'n training nog 'plezier' van. Op deze manier heb ik een paar maanden aangesukkeld. Totdat ik er niet onderuit kwam en er toch eens naar moest laten kijken door een deskundige.

Vorige week kwam ik hierdoor te weten dat ik last heb van het zogenaamde 'patello femoraal pijnsyndroom'.
Patella is een ander woord voor knieschijf. Femoraal betekent 'van het bovenbeen'.
De knieschijf ligt op het kniegewricht. Als je je been strekt en buigt, schuift de knieschijf over het kniegewricht heen. Soms ontstaat hierbij irritatie tussen de knieschijf en het kniegewricht. Dat geeft pijn op, onder of rond de knieschijf. Dit heet het patellofemoraal pijnsyndroom.
Zie tekening:


Het goede nieuws luidt:
  • het gaat met rust vanzelf weer over.
Het slechte nieuws luidt:
  • De sport die de klachten uitlokt mag in ieder geval minimaal 2 maanden niet worden uitgevoerd.
  • Ongeveer 6 van de 10 mensen met dit syndroom hebben na 1 jaar nog klachten (bij het beoefenen van de sport die de klacht verzoorzaakt).
  • Ongeveer 4 van de 10 mensen hebben na 6 jaar nog klachten (bij het beoefenen van de sport die de klacht veroorzaakt)
Voor nu betekent het dus dat ik accuut ben gestopt met hardlopen. Wel probeer ik mijn conditie op peil te houden met fietsen en wandelen. Daarbij ervaar ik namelijk geen klachten aan mijn knie.

Wordt vervolgd!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten