dinsdag 24 mei 2011

Even uit de lucht

ASCHWIN:

Voor de volgers van onze weblog: er wordt even een pauze ingelast wat betreft de berichtjes. Ben bezig met allerlei andere dingen.


Hopelijk tot gauw!



maandag 16 mei 2011

Even tussendoor

ASCHWIN:

Na de looptraining van gisteren, heb ik vandaag tussen de werkzaamheden door aan het eind van de dag met een collega nog een keer een dik uur gelopen. De afwisseling van dit trainingsparcours was heerlijk, want we liepen in de bossen van Clinge, Kapellebrug en St.Jansteen. Onverhard over de mooie bos- en heidepaden aldaar.

Toch weer mooi een kilometer of 12 op de 'teller' erbij...





zondag 15 mei 2011

Interval

ASCHWIN:

Ik ben eerlijk gezegd die stevige wind van de afgelopen dagen/weken een beetje beu. Vandaar dat ik deze zondag totaal geen behoefte had om weer tegen die wind op te boksen op mijn racefiets. Ook had ik geen zin om me tijdens het skeeleren telkens uit het evenwicht te laten brengen door die windvlagen.

Dus bedacht ik een manier om toch nog zinvol gebruik te kunnen maken van de tegenwind: intervaltraining tijdens het hardlopen.

Tegen de wind in vertrok ik om telkens om de twee minuten te versnellen tot een snelheid die mijn hartslag boven de 170 bpm bracht. Na dit twee minuten te hebben volgehouden, liet ik de volgende twee minuten mijn hartslag al joggend weer zakken tot 130 bpm, om vervolgens weer te versnellen etc. etc. Op deze manier liep ik 5 km tegen de wind in.
Vervolgens kreeg ik tijdens dit looprondje de wind in de rug. Ik liet de intervalstukken achterwege en liep in een stevig tempo de overige 5 km terug naar huis. Ik zorgde dat mijn hartslag tussen de 150 en 155 bpm bleef.

Ik liep vandaag ook weer eens op de Nike Free 3.0's. Voor dit soort looptrainingen zijn het ideale schoenen. Tot nu toe vind ik de schoenen vooral geschikt voor het wat snellere en kortere loopwerk. Tot 10/12 km lopen ze super. Langere afstanden durf ik er nog niet goed op te lopen. Heb toch het idee dat ik daarvoor nog wat meer moet wennen aan de andere loopmanier die deze schoentjes toch met zich meebrengen.




vrijdag 13 mei 2011

Kilometers inhalen (kan dat?)

ASCHWIN:

Je hebt soms van die weken die helemaal vol zitten. Dit was er zo eentje. Werk en studie slokten veel tijd op, ook in de avonduren. Vandaar dat het sporten er bij was ingeschoten. Om een en ander een beetje te compenseren trakteerde ik mezelf op een vrije middag en stapte bij thuiskomst meteen op mijn racefiets om een goed eind te gaan rijden.

Na eerst ongeveer 40 km tegen de wind in te hebben gefietst (via wat omwegen richting Biervliet), zocht ik de Scheldedijk op om via de Braakman weer richting Zuiddorpe te fietsen. Bij thuiskomst stond er een mooie 73,5 km op de teller.

En het was nodig ook dat ik wat fietskilometers maakte. Want volgende week zaterdag staat de volgende rit van de Vacansoleil Toertochten-reeks op het programma; de zogenaamde Vacansoleil4Challenge. In oktober 2010 reed ik reeds in Zandvoort 120 km. Nu volgt as. zaterdag de rit in Breda. Den Bosch en Rotterdam (grotendeels op het parcours van de Tour-etappe van vorig jaar) volgen de komende twee maanden. Voor al deze ritten heb ik me reeds vorig jaar ingeschreven. Zoals je in het filmpje kunt zien is er ook in april nog een tweede rit geweest in Zandvoort. Dit was echter een tijdrit op het race-circuit aldaar. Die heb ik aan me voorbij laten gaan. Het blijft toch een pokke eind weg vanuit Zuiddorpe...

Hieronder het promotiefilmpje:



Hieronder zie je het routekaartje van de 120 km-tocht die ik vanuit Breda (start: NAC-stadion) zal fietsen (klik erop voor vergroting):

Wat ook wel leuk is van deze reeks ritten: je rijdt jezelf helemaal in het nieuw. Want elke rit krijg je leuke presentjes. Aan het eind van deze reeks heb ik een VacanSoleil4Challenge wielrenshirtje, wielrenbroekje, wielhoezen etc.
Best leuk...

maandag 9 mei 2011

Trio

ASCHWIN:

Nu is het altijd al zo bij mij geweest dat ik in de zomermaanden liever sport dan in de wintermaanden. En nu, met de afgelopen maand vol zon en weinig regen achter de rug, met ook nog eens veel vrije dagen, zit ik volgens mij al in de zomermodus...

Het liefst zou ik elke dag op pad gaan om te sporten. Ik schreef het al eerder: ik ervaar het als een luxe om elke dag weer te kunnen kiezen waar ik vandaag zin in heb: hardlopen, wielrennen of skeeleren.
Met name die skeelers heb ik nu toch wel echt ontdekt. Daar waar het eerst een sportbeoefening voor me was om er zo af en toe eens bij te doen, komt het nu steeds meer op de voorgrond te staan. De afgelopen vrije week bijvoorbeeld heb ik meer geskeelerd dan hardgelopen of gefietst!

Vandaag eens tijd maken voor een van die andere twee mooie sporten...

ENKELE UREN LATER:

... en dat werd hardlopen!

Onderstaand rondje van 20 km liep ik in 1 uur en 40 minuten. Voor het eerst sinds lange tijd ook weer eens met de hartslagband omgelopen. Mijn gemiddelde hartslag was 145 bpm. En als ik dan toch de gegevens uit mijn 'slimme' horloge opvraag: 1170 kcal. verbrandt...

Tot aan de 15 km ging het prima. Daarna merkte ik toch dat ik niet genoeg te drinken bij me had, want langzaamaan begonnen de beenspieren te verstijven. Puur een kwestie van té veel vocht verliezen en niet tijdig aanvullen. Was wel jammer, maar desalniettemin toch heerlijk gelopen.

zaterdag 7 mei 2011

Skeeleren op film

ASCHWIN:

Om eens goed te zien van mezelf in welke houding ik nu eigenlijk skeeler, had ik een cameravrouw bereid gevonden om vandaag eens mee te fietsen op mijn skeelertocht over 18 km.
Ondanks de flinke zijwind kon ik toch redelijk mijn slagen vasthouden. Als ik de filmpjes eens goed bekijk, dan denk ik dat met name de hoek van mijn benen nog wel iets beter kan; met andere woorden: dieper door de knietjes...

Op het laatste korte filmpje zie je mijn onhandige pogingen tot remmen... Ook dat blijft een verbeterpuntje!







Als iemand nog goede tips heeft over mijn techniek, dan hoor ik dat uiteraard graag!

vrijdag 6 mei 2011

Een quiz-vraagje

ASCHWIN:

Heerlijk! Morgen begint de Giro d'Italia weer... En het belooft een mooie editie te worden: een van de zwaarste ooit!

Even een quiz-vraagje: wie wint de Giro dit jaar?
  • Alberto Contador
  • Denis Mentsjov
  • Vicenzo Nibali
  • Of:....?

Ik zet mijn geld op Nibali. En jij?

Dagje cultuur

ASCHWIN:

Een dagje zonder sport, maar met veel cultuur. En wel tijdens ons bezoek aan de Franse stad Lille. Prachtige musea, een mooi oud stadscentrum en zomerse Franse sferen op de vele zonovergoten terrasjes. En dat op amper 100 km van ons huis!
Een bezoek aan deze stad is zeker de moeite waard en voor herhaling vatbaar; want we hebben het idee dat we nog maar een heel klein stukje hebben gezien...

Op weg naar le Palais des Beaux Arts de Lille

In het Palais des Beaux Arts

Bij een schilderij van een van mijn persoonlijke favorieten : Jheronimus Bosch

Pien wijst (ongeveer...) Zuiddorpe aan op oude landkaart.
De kinderen concludeerden: "Toen konden we van
ons huis lopend naar het strand!"
Tja...

donderdag 5 mei 2011

Goed kan altijd beter

ASCHWIN:

Telkens ietsje verder en telkens gaat het weer wat beter. Ik heb het over mijn skeelerritten.

Zo skeelerde ik deze middag vrij eenvoudig van Westdorpe tot in Absdale (dus iets verder dan de rotonde, waar ik normaal omkeer). Het asfalt voorbij mijn vorige keerpunt is er verre van ideaal, maar al met al is het toch wel te doen. Je moet alleen iets kortere slagen maken en iets harder werken. Op zich natuurlijk als training niet verkeerd...

Op deze manier reed ik 21,5 km en kon ik op het goede asfalt ondanks de zijwind toch goed tussen de 25 en 30 km/u blijven.

Al met al gaat dat skeeleren dus steeds beter. Heb zelfs twee keer een goede (lees: gecontroleerde) rem-mannoeuvre kunnen uitvoeren!

Wel merk ik dat de vermoeidheid met name in mijn rug en bilspieren gaat zitten. Eens kijken of ik de onderrugspieren met wat gerichte oefeningen kan verstevigen. Mogelijk ook de buikspieren. Kan nooit kwaad...!

Met andere woorden: goed kan altijd beter!

woensdag 4 mei 2011

Adrenaline zonder te sporten

ASCHWIN:

Nee, vandaag geen sportbericht.
Maar adrenaline kwam er wel aan te pas vandaag! Een dagje Bobbejaanlaand met de neef en nichten, schoonbroer en -zus. Zie hieronder. Je moet even goed zoeken tijdens de filmpjes, maar we staan erop!

(Tip: zet je geluid niet té hard...)

V.l.n.r.: Anne, Lars, Femke, Gijs en Pien





dinsdag 3 mei 2011

Fietsdagje

ASCHWIN:

Een waar fietsdagje was het vandaag. Eerst vanochtend met Linda op de fiets naar Terneuzen gereden op de gewone fiets (34 km), waarna ik in de middag zelf nog een rondje op de racefiets heb gereden van 52 km.

Opvallend was dat de 22,5 km hardlopen van gisteren totaal niet voelbaar was vandaag. Een goed teken!

Het bevalt me erg goed om gewoon per dag te kijken waar ik zin in heb: hardlopen, skeeleren of fietsen. De afwisseling is leuk, maar ook het feit dat er altijd wel één van deze sporten me inspireert om op pad te gaan. Het gaat niet snel vervelen...

maandag 2 mei 2011

Weer eens meer dan 20 km

ASCHWIN:

Het was alweer enige tijd geleden dat ik nog eens meer dan 20 km had hardgelopen. Vandaag bracht ik daar verandering in.

Linda en Gijs zetten mij met de auto af bij de Griete bij Terneuzen, waar ze zelf met Sarah de hond naar het water zouden wandelen. Ikzelf liep vanaf daar richting de skihal, vervolgens naar Westdorpe en via een omweg door de polder naar Zuiddorpe. Na 1 uur en 55 minuten kwam ik thuis aan. Ik liep 22,5 km met een gemiddelde van 11,7 km/u.

Hiernaast zie je de route (klik erop voor vergroting).

Het was eigenlijk mijn bedoeling om met een snelheid van 10 km/u te lopen. Maar door de wind die vanuit het noordoosten kwam en me regelmatig een stukje meehielp, liep ik ongewild toch harder.