zondag 5 februari 2012

Dankzij sportmassage

ASCHWIN:

Ook vandaag weer met vorstweer en een sneeuwondergrond gaan lopen. Dit keer 75 minuten. En ik had voor mijn gevoel best nog een tijdje kunnen doorrennen. En dat is na de 21 km die ik gisteren met die ijzige kou en de vrijwel geheel besneeuwde ondergrond toch wel bijzonder. Normaal gezien pakken twee duurlopen achter elkaar nooit zo gunstig uit voor me.

Waarom nu wel? Dat is toch wel geheel toe te schrijven aan de sportmassage van gisteren. Daar waar men trouwens tot op heden toch vaak dacht dat sportmassage hielp bij het afvoeren van melkzuren of andere afvalprodukten uit de spieren, heeft recent onderzoek aangetoond dat de positieve werking van de massage door andere redenen wordt veroorzaakt. Dit onderzoek toont aan dat de beschadigde spiercellen (door het sporten) onder de stevige beroering van de masseurshanden worden gerapareerd!
De gemasseerde spiercellen maken bovendien sneller nieuwe mitochondriën aan, energiefabriekjes die van belang zijn voor reparatie van de schade.

(De Volkskrant van gisteren maakte hier melding van onder de kop 'Massage heeft niets te maken met zure benen'.)

Hieronder een plaatje van die energiefabriekjes:


Bijna alle dierlijke cellen hebben ze, spiercellen zelfs honderden: mitochondrieën, de energiecentrales van de cel. bron: Wikipedia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten