donderdag 30 augustus 2012

Geen lidmaatschap

ASCHWIN:

Mijn verlangen om meer variatie in mijn trainingen aan te brengen (en daarmee hopelijk ook vooruitgang) heeft me in eerste instantie op het pad gezet van de atletiekverenigingen. Maar na links en rechts informatie te hebben ingewonnen en ook daadwerkelijk te hebben kennisgemaakt met verenigingen, heb ik toch besloten om geen lid te worden.

Het is me duidelijk geworden dat ik met mijn wensen en doelen niet zozeer baat zal hebben bij de trainingen hier in de regio voor 'masters' (35+ atleten), maar wel met goed passende trainingsschema's. Deze schema's bieden me de variatie en opbouw die ik nodig heb.

Het vergt echter wel discipline om deze trainingsarbeid ook daadwerkelijk uit te voeren, in je eentje. Toch denk ik dat me dat gaat lukken. Ik ben er deze week dan ook vol goede moed aan begonnen.
De rode draad doorheen mijn trainingen is niet langer de duurlopen (ook al zitten die er nog wel bij natuurlijk), maar de intervaltrainingen. In alle variaties komen ze voorbij. Zelfs bij de (langere) duurlopen zitten vaak intervalelementen ingebouwd.


Eens zien of ik hiermee het najaar en de winter door kan komen. Resultaat zou dan moeten optreden in het voorjaar 2013...

Een trainingsoverzichtje van de afgelopen dagen/week:

  • zaterdag: 21 km (wedstrijd)
  • zondag: rustdag
  • maandag: 5,5 km (heel rustig, loslopend tempo)
  • dinsdag: 7 km (5 min: 10 km/u -- 10 min: 13,5 km/u -- 5 min: 10 km/u -- 10 min: 13,5 km/u -- rest van de kilometers in 10 km/u)
  • donderdag: 7 km (2 km 10 km/u -- 7x 1 min. 90% met tussendoor 1 min. joggend -- 1 km 10 km/u)
  • as. vrijdag: rustdag
  • as. zaterdag: lange duurloop

zondag 26 augustus 2012

Halve marathon Burgh-Haamstede

ASCHWIN:

Zoals ik een paar dagen geleden reeds schreef in een blogbericht, zou ik met Trail des Fantômes nog in de benen, tóch meedoen aan de halve marathon te Burgh-Haamstede. Ik had me voorgenomen op de dag zelf, tijdens het lopen van die 21 km, te besluiten wat het zou gaan worden met die halve. Het kon eigenlijk alle kanten op gaan. Ik had er vooraf geen idee van.
Tot afgelopen woensdag heb ik nog kunnen nagenieten (...) van die trail: het klim- en klauterwerk heeft me spieren doen gebruiken die blijkbaar niet zo gewend zijn om actief te zijn!

Het parcours van Burgh-Haamstede zou me in ieder geval over de grotendeels verharde fiets- en wandelpaden sturen door het mooi, brede duinengebied aldaar. Kronkelend door de bossen, duin op, duin af. En af en toe volgde het parcours de zandpaden waar met name de paarden overheen draven. Al met al een mooi, maar zeker geen eenvoudig parcours. Vrijwel geen meter vlak.

Het mooie loop-decor van vandaag

Voor de wedstrijd kwam ik een aantal bekenden tegen, waaronder Edwin de la Ruelle. Hij vroeg me wat mijn plannen waren voor vandaag. Ik vertelde dat ik wel zou zien hoe het zou verlopen vandaag, maar dat ik heel tevreden zou zijn met een tijd van 1:30 uur. Edwin: 'Zal ik je hazen dan? Ik ben in voorbereiding voor de Kustmarathon (oktober). Ik haas je naar 1:30 uur!' Tja, zo vaak komt het niet voor dat ik van dergelijke aanbiedingen gebruik kan maken, dus besloot ik er maar voor te gaan. Ook Chris de Smit had oren naar Edwins haaswerk en besloot ook aan te haken. Zijn doel: 1:28 uur.

Aangezien we ongeveer op de tiende rij stonden opgesteld in het startvak (235 deelnemers bij de 21 km en tevens ook nog zo'n 250 deelnemers op de 6 en 12 km, die allen tegelijkertijd startten), konden we vanaf de eerste meters beginnen met een inhaalrace. Het beoogde tempo van 4:20 min/km loodste ons al snel naar de eerste 50 lopers van het totale deelnemersveld.
Edwin gaf keurig elke kilometer de tussentijden per kilometer door. Maar: het was eigenlijk altijd nét iets sneller dan beoogd. 4:11 min/km, 4:13 min/km etc. Niet veel, maar toch. Ik besloot te kijken hoe ver me dit in de wedstrijd zou brengen en op welke eindtijd me dit ging brengen.

Tot ongeveer 10 km ging het van een leien dakje. Het ging wel behoorlijk snel naar mij idee, zeker gezien de kronkelige en heuvel-op-heuvel-af-paden. Maar ik kon goed volgen. Maar eerlijk is eerlijk: ik had niet veel over.
Na deze 10 km voelde ik toch langzaamaan mijn benen 'vollopen'; ook kwam er weer lichte stijfheid opzetten in de spiertjes die ik de afgelopen week zo goed heb gevoeld. Maar ik volgde nog...
Edwin meldde dat ons huidige tempo ons naar een eindtijd van 1:28 uur zou brengen. Chris kreeg vleugels en voelde zich blijkbaar nog goed; hij wilde graag de laatste kilometers nog wat versnellen zei hij. Ikzelf meldde dat ik een sneller tempo dan dit niet zou kunnen volgen, maar dat ze zeker voor Chris' kansen moesten gaan. Ik zou wel zien waar mijn schip strandde.

Na 12/13 km liep ik aan het elastiek. Soms moest ik een paar meter toegeven op de twee. Maar ik wist telkens weer terug aan te sluiten; vaak heuvel op. Maar mijn elastiekje brak definitief toen een tweetal lopers uit de achterhoede aansloten. Duidelijk lopers die meer in hun mars hadden en deze halve liepen als training voor de Kustmarathon. Het tempo ging met hun komst omhoog en ik kreeg het gaatje dat viel niet meer dichtgelopen. Meter voor meter liepen ze bij me weg. Ongeveer een kilometertje verder was het gat onoverbrugbaar geworden: zo'n 100 meter liepen ze voor me en ze bleven uitlopen.
Het werd me duidelijk dat ik de laatste 7 km van deze wedstrijd zou moeten zien te overleven. Ik besloot een gelletje te nemen, goed te drinken en de komende kilometer op zoek te gaan naar een goed ritme om deze halve nog lekker uit te lopen. En: het zou mooi zijn als ik uiteindelijk toch nog die tijd van 1:30 uur zou halen. Mijn tussentijd op de 15 km gaf me moed: 1:03 uur.

Ik liep af en toe nog even samen met een loper die ik inhaalde, maar het grootste gedeelte liep ik alleen dat laatste half uur. De laatste anderhalve kilometer waren er eigenlijk een beetje te veel aan. Een laatste duinzandstrook op dat punt maakte me dat duidelijk. Ik werd op dat punt ook nog ingehaald door een loper die ik kilometerslang op zo'n 100 meter achter me had lopen. Hij had blijkbaar nog wel iets over...

Op het laatste rechte stuk richting finish zag ik de klok op een gegeven moment naar 1:30 uur springen. Jammer dat ik net niet onder die anderhalf uur gedoken ben, maar toch ook zeer tevreden met het vooraf gestelde doel van 1:30 uur; zeker na mijn inspanning van vorige week zondag én het niet-snelle parcours van deze wedstrijd.
Uiteindelijk bolde ik over de streep na 1:30:35 uur. Ik werd hiermee 36e in de overall-uitslag (en 11e in mijn categorie).

Edwin en Chris finishten respectievelijk op 1:28:17 uur en 1:28:30 uur. Dit betekent dus dat ik de laatste 7 km zo'n twee minuten heb moeten toegeven op deze twee atleten.

Maandag begin ik met mijn (proef)trainingen bij atletiekvereniging AS Rieme te Ertvelde. Ben heel benieuwd wat me dat gaat brengen. En over twee weken wacht de volgende wedstrijd: de 10 km (Bollekesloop) te Antwerpen.

Met na afloop: een 'Bolleke Koninck'!
 

vrijdag 24 augustus 2012

Thumbs up!

ASCHWIN:

Nu ik de smaak weer goed te pakken heb na afgelopen weekend, heb ik maar meteen besloten om zaterdag de halve marathon in Burgh-Haamstede mee te lopen.
Ik heb deze week slechts één keer een veertigtal minuten hardgelopen op een zeer rustig tempo, omdat ik tot gisteren last had van stijve spieren; dat klimwerk gaat toch niet in je koude kleren zitten... Ondertussen voelt alles weer als normaal; ook met de conditie zit het wel goed.

En in plaats van in mijn eentje komend weekend een langere duurloop in te lassen, is het net zo leuk om dit in wedstrijdverband te doen. Ik heb immers deze week genoeg rustig aan gedaan. En het gebied rond Burgh-Haamstede is natuurlijk een prachtig (duinen)gebied om in hard te lopen.
Met andere woorden: ik kijk wel hoe het zaterdag gaat en zie het dan ook als een veredelde training. En als het gewoonweg lekker loopt tijdens die 21 km, dan zal ik er zeker voluit voor gaan.

En nog een nieuwtje: na al die jaren in mijn eentje te hebben getraind heb ik besloten dat het tijd wordt om me toch eens aan te sluiten bij een atletiekvereniging. Ik heb behoefte aan meer begeleiding en trainingsdeskundigheid. Baat het niet, dan schaadt het ook niet. Tevens lijkt het me fijn om wat meer op de baan te trainen en gebruik te kunnen maken van de bijbehorende faciliteiten.
Ik heb wat rondgevraagd en -gekeken, en volgende week ga ik eens voor het eerst meetrainen bij een vereniging die me dit kan bieden. Niet in Hulst, niet in Terneuzen, maar bij onze zuiderburen in Ertvelde. Maandag volg ik er mijn eerste proeftraining en maak ik kennis met de trainer.

Hier nog een foto van afgelopen zondag (foto: Elodia Photographia)
Thumbs up!

dinsdag 21 augustus 2012

De komende maanden

ASCHWIN:

Aangezien de trail van afgelopen weekend nog het enige sportevenement was dat op onze sportagenda prijkte (te vinden aan de rechterzijde van deze weblog), werd het tijd om weer wat nieuwe doelen te stellen.
Voorlopig zijn het de volgende hardloop- en trailwedstrijden geworden. De Aflossingsmarathon van DOW op 1 december geldt als doel voor ons viertjes; de rest zal enkel voor mij gelden.

  • (Augustus) 21 km: Burgh-Haamstede
  • (September) 10 km: Antwerpen
  • (September) 12 km: Axel
  • (September) 25 km: Brussel (trail)
  • (Oktober) 21 km: Breda
  • (December) 42 km Terneuzen (aflossingsmarathon)
  • (December) 19 km: Groede/Breskens (strandloop)

Overall-uitslag

ASCHWIN:

De definitieve overall-uitslag van Trail des Fantômes is bekend.

Van de 377 finishers werd ik 49e.

De complete uitslag vind je HIER.

Heb me laten vertellen dat er 14 nationaliteiten aan de start waren verschenen met daarbij opvallend veel Nederlanders.

maandag 20 augustus 2012

Impressie

ASCHWIN:

Hier nog een kort filmpje van de organisatie van de Trail des Fantômes van gisteren. Geeft wel een mooie impressie van het parcours.


Trail des Fantômes

ASCHWIN:

Zoals al gezegd in het blogberichtje van gisteren, liep ik afgelopen weekend mijn eerste trail: de Trail des Fantômes te La Roche-en-Ardenne. En het was meteen een goede vuurdoop. Ik heb me laten vertellen dat het parcours geldt als het zwaarste trail-parcours van België. En ook de temperatuur was gisteren extreem: 38 graden Celcius!
Maar je kunt het altijd nog gekker maken; want daar waar ik genoeg had aan de wedstrijd over 25 km, liepen er ook een paar honderd de 50 km...

Maar laat ik even bij het begin beginnen. Ik heb namelijk de afgelopen jaren gemerkt dat ik bij gewone hardloopwedstrijden na 2 uur of na 25 km last krijg van heup en knie. Deze pijnen treden op na lange belasting van deze gewrichten. De continue zelfde beweging op vaak harde ondergrond, eist blijkbaar zijn tol bij mijn lichaam. Ik had me dan ook voorgenomen om geen wegwedstrijden meer te lopen die langer zijn dan 25 km, om deze blessures te voorkomen.
Maar ik heb de afgelopen jaren ook gemerkt dat ik op heuvelachtig terrein en over kronkelige bospaden deze blessures niet oploop. Het meer 'cross-karakter', met afwisseling van houding, gebruik van verschillende spieren etc. belast mijn lichaam op een of andere manier minder. Ook wedstrijden zoals de Fisherman's Friend Strongman Run (hardlopen, survival-elementen, heuvels, klimmen/klauteren etc.) gingen me de afgelopen twee jaar goed af.

Deze ervaringen bij elkaar opgeteld brachten de trailwedstrijden in mijn vizier. Zou dat iets voor me zijn? De afstanden (zo'n beetje altijd boven de 20 km en met eindtijden vanaf 2,5 uur) waren nog mijn enig twijfelpunt. Dat ik de parcoursen en het wedstrijdelement van deze trailwedstrijden leuk zou vinden, daar twijfelde ik niet over.
Ik had gehoord van de Trail des Fantômes. Het zou een prachtig parcours zijn. In mei besloot ik me in te schrijven. Onze vier vakantieweken nabij de Gorges du Verdon in juli zouden mijn ideale trainingsweken worden.

En afgelopen weekend was het dan zover. Zaterdag vertrokken Linda en ik reeds naar La Roche, zodat ik zondagochtend niet in alle vroegte vanuit Zuiddorpe op pad zou moeten. Daarbij gaf het Linda en mij nog de mogelijkheid om op zaterdag met de mountainbike gedeelten van het parcours te verkennen (dachten we..., maar daarover zometeen meer).
Onze hotelletje was top! Een heerlijk rustiek hotel met bijbehorende behangetjes en spulletjes. Prima locatie.

Hotel vol bloemenbehang, tierlantijntjes en sfeer!

Zoals gezegd zouden we met de mountainbike de omgeving gaan verkennen. Dat hebben we ook gedaan (zo'n 30 km fietsten we in totaal), maar niet over het parcours. Want ook al hadden we een gedetailleerde kaart van de trail-route, het was gewoonweg niet te doen op de mtb! De heuvels waren té stijl, de rotsen té hoog, de paden té smal, de afdalingen té gevaarlijk, de Ourthe té diep (...). Wat het me wel opleverde: een goed beeld van de zwaarte van de trail. Dit viel niet te onderschatten, dat was duidelijk.
Dus onder het fietsen was er genoeg tijd om eens te voelen hoe koud/warm de Ourthe nu eigenlijk was en we ontdekten overigens wel veel prachtige locaties hier in de omgeving.

Afkoelen in en nabij de Ourthe






En 's zondags was het dan zo ver. Om 10:00 uur was de start. Het uur daarvoor ontmoette ik nog de nodige lopers uit Zeeland en Vlaanderen die ik ken van wedstrijden of de weblog. Leuk.
Vantevoren werden ook nog eindtijden van vorig jaar uitgewisseld, maar die bleken niet veel waard. Iedereen (inclusief de winnende tijd) liep zo'n 30 minuten langer over de wedstrijd over 25 km. Het parcours was veranderd. Er waren o.a. zo'n 400 hoogtemeters meer te overwinnen dan vorig jaar.
En ondanks alle waarschuwingen dat er op kilometer 20  nog de steilste en langste beklimming van de dag te verwachten was (en dat je daarvoor nog wat 'extra' energie diende te reserveren) en dat je dus vooral niet té snel diende te starten, besloot ik me toch op de twee voorste rijen in het startvak te positioneren. Ik wilde persé bij de eersten de eerste heuvel op. Ik had gisteren op de mtb namelijk gezien dat die na zo'n kilometer kwam en dat dat meteen een scheiding in het deelnemersveld zou opleveren....

Klaarmaken voor de start

Even nog een concentratiemomentje voor de start

En een ietwat zorgelijke blik enkele minuten voor het startschot

Tijdens de eerste kilometer

Zo gezegd, zo gedaan. Het maakte dat ik bij de eerste verversingspost (na 6 km) inderdaad bij de eerste 50 deelnemers liep van het totale deelnemersveld op de 25 km van zo'n 350/400. Die eerste 6 km's had ik wel snel afgelegd, aangezien ik binnen het half uur daar arriveerde. Linda was maar net op tijd aangekomen met haar mtb om een paar foto's van me te schieten.
De volgende verversingspost kwam op 13 km, waarna rond de 15e km de eerste oversteek door de rivier de Ourthe op ons lag te wachten.

Na 6 km

Ik weet de volgorde van de verschillende parcoursonderdelen niet meer, maar alles is gepasseerd: steile beklimmingen die niet hardlopend te volbrengen waren (en waar zelfs de handen aan te pas moesten komen), beklimmingen waarbij een ketting nodig was om je naar boven te trekken, afdalingen zo steil dat het echt gevaarlijk was (zeker na de helft van de wedstrijd, wanneer je benen niet meer zo betrouwbaar en trillerig zijn...), grasvelden die we moesten oversteken, technische hardloopstukken tussen bomen met vele boomwortels op het pad, rotspaden waar je van de ene naar de andere steen moest springen, de rivier doorwaden etc. etc. Slechts 5% was verharde ondergrond, dat zegt genoeg.
Linda zag ik pas weer bij de verversingspost op km-punt 19. Tot daaraantoe ging het ontzettend goed. Ik had het idee dat ik meer mensen had ingehaald dan dat ik gepasseerd was. Ik vulde nog één keer mijn waterrugzak, nam nog wat extra energiehapjes tot me en liet me overgieten met water door de vriendelijke mensen van het bevoorradingspunt. Linda waarschuwde me daar: ze had gezien hoe steil en lastig die beklimming was die me nu stond te wachten. En ze had niets te veel gezegd. Op dit punt ging ik helemaal stuk.

Na 19 km

Op naar de beklimming op 20 km

Hardlopen was voor niemand hier nog een optie...

Boven aangekomen was ik misselijk van uitputting en schoot er op verschillende plaatsen in mijn bovenbenen kramp. Een minuutje moest ik daar toch even op adem komen en dronk ik zo veel mogelijk water. Ik moets immers nog 5 km over de hoogvlakten en ik wilde voorkomen dat de krampen verergerden. Met klotsende buik vervolgde ik mijn pad.
Die hoogvlakten waren het warmst van het hele parcours. Er was weinig beschutting en de 38 graden brandden behoorlijk. Drinken, drinken, drinken. Ik kan me van die laatste 5 km niet veel meer dan dat herinneren. Pas tijdens de laatste 2 km kwam ik er weer een beetje bovenop en lukte het me zelfs nog om weer een paar mensen in te halen die mij tijdens de afgelopen 5 km waren gepasseerd. Nog één keer moesten we door bomen zigzaggend een steile afdaling tot aan de Ourthe overwinnen om vervolgens deze rivier nog één keer te doorwaden om zo op het finish-terrein aan te komen. Daar wachtte ons een laatste 500 meter tot aan de finishlijn.

Tijdens laatste 500 meter

Finish in zicht

Onder de finish-boog door!

Zitten was geen probleem, maar opstaan des te meer. Zeker toen ik ook nog eens wilde afkoelen in de Ourthe. De kramp schoot aan alle kanten in mijn benen en voeten. Auw! Maar Linda's sportmassage-technieken brachten alle spiertjes gelukkig weer snel in het gelid.
En daarna: drinken, drinken, drinken!
En zelfs vandaag nog: ik zou alles opeten wat ik in mijn buurt aan eten zie. Behoefte om veel energie aan te vullen...

Na de finish: vermoeidheid en kramp zien er zo uit...
(als je écht wilt lachen moet je even op de foto klikken
voor de mooie grimassen...)

Al met al kan ik stellen dat dit mijn mooiste sportwedstrijd was waaraan ik heb meegedaan. Ik vond het aan de ene kant zwaarder dan de mararthon, maar ik heb er veel meer van genoten. Groot pluspunt is natuurlijk dat ik dit heb kunnen volbrengen zonder de marathon-kwalen aan heup en knie.
En het feit dat ik tijdens deze voor mij eerste trail ook nog een fatsoenlijke uitslag liep (zie vorig blogbericht), maakt het verlangen naar de volgende wedstrijd alleen maar groter.

Dit is dus zeker voor herhaling vatbaar!

zondag 19 augustus 2012

Zwaarste ooit = mooiste ooit

ASCHWIN:

Morgen zal ik een uitgebreider verslag doen van mijn deelname aan de prachtige Trail des Fantômes in La Roche-en-Ardenne.
Het parcours was veranderd ten opzichte van vorig jaar, waardoor iedereen er zo'n half uur langer over bleek te doen. Maar het was een genot om over dit parcours te mogen hardlopen, klimmen en klauteren.
De 25 km liep ik in 3 uur en 6 minuten (eigen tijdwaarneming). Een dezer dagen zal de uitslag wel online verschijnen.
(ondertussen staat de uitslag reeds online en ik ben op een mooie 46e plaats geëindigd in een eindtijd van 3 uur en 7 minuten; totaal aantal finishers bij de 25 km: 300)

Het lopen van deze trail was volgens mij mijn zwaarste sportinspanning ooit. Ik vond het zwaarder dan de marathon. Maar met één groot verschil: het lijkt erop dat ik tijdens het lopen op dergelijke parcoursen geen last krijg van heup en knie. De afwisseling voorkomt deze blessures die wél ontstaan als ik continue in eenzelfde statische houding en op harde ondergrond loop.
Dus: het lijkt erop dat ik mijn nieuwe sport heb gevonden!

Hier alvast een fotocollage van de foto's die Linda onderweg heeft gemaakt:

(klik erop voor grote versie)

Dus morgen een gedetailleerder verslag!

donderdag 16 augustus 2012

Laat maar komen

ASCHWIN:

Het is me gelukt om de neiging om stug te blijven doortrainen te weerstaan. Ik ben deze week 3x een half uur gaan hardlopen, waarvan twee keer érg rustig.

Ondertussen heb ik op internet toch heel wat verslagen van de Trail des Fantomes 2011 teruggelezen. Ik heb er erg veel zin in, maar een beetje zenuwachtig word ik toch wel van die verhalen... Het feit dat het aanstaande zondag zo'n 30 graden Celcius wordt, maakt het er uiteraard ook niet eenvoudiger op!


Je leest mijn ervaringen na zondag terug op deze weblog...

zondag 12 augustus 2012

Niets meer te winnen

ASCHWIN:

Vanaf vandaag is het écht uitbollen naar volgende week zondag (Trail des Fantomes). Gisteren en vandaag liep ik nog twee keer 15 km. Gisteren in een heel rustig tempo. Vandaag met 3x een versnelling van telkens 1 km gedurende deze duurloop.

Ik vind het altijd lastig om me de laatste week/dagen vóór een loopevenement over grote afstand koest te houden. Maar ik weet ondertussen dat je het enkel maar kunt verpesten tijdens zo'n laatste trainingsweek; er valt niets meer te winnen....

vrijdag 10 augustus 2012

Afscheid

ASCHWIN:

Nu het eind van de zomervakantie ook voor Gijs en Pien in zicht komt, nam Pien tijdens haar laatste speelweek afscheid van de basisschool. In een heuse 'afstudeertoga' verscheen ze met haar klasgenootjes op het podium tijdens deze speelweek en sprak ze de overige basisschoolkinderen nog eenmaal toe.
Op naar de middelbare school nu!

woensdag 8 augustus 2012

Mede mogelijk gemaakt door: 'ipad'

ASCHWIN:

Over anderhalve week is het tijd om 25 km door de Ardennen te crossen. Als ik de tijden van vorig jaar bekijk, dan schat ik in dat ik heel erg mijn best moet doen om een tijd onder de 3 uur te lopen. Vandaar dat ik vandaag mijn laatste lange duurloop wilde afwerken. Maar op een of andere manier had ik geen zin om weer eens 2 uur over de bekende polderwegen te lopen. Ik bedacht me dat het al heel erg lang geleden was dat ik op de loopband had gelopen. Tevens zou ik met de ipad voor mijn neus ook nog de Olympische Spelen kunnen kijken!
En dat laatste was een geniaal idee. De live-streams van de NOS boden uitkomst, alsook de live-uitzendingen van Nederland 3. De 2 uur lopen vloog voorbij en werden er uiteindelijk zelfs 2 uur en 10 minuten.

Met deze laatste lange duurloop is het nu zaak om de komende vier dagen nog wat kortere trainingen in te lassen en de laatste 6 dagen enkel nog maar een beetje loslopen en vooral zo veel mogelijk rusten.

Met andere woorden: ik ben er voor mijn gevoel eigenlijk wel klaar voor. Vandaag 'mede mogelijk gemaakt door de ipad!'


dinsdag 7 augustus 2012

Run with the dogs!

ASCHWIN:

Vandaag had Linda een paar nieuwe trainingsmakkers: onze hond Sarah en logeerhond Tikker.
Wel allemaal keurig in dezelfde teamkleuren...



zaterdag 4 augustus 2012

Heerlijke laatste vakantiedagen

ASCHWIN:

De laatste dagen van de vakantie zijn aan de gang. Heb de afgelopen dagen met Linda meegetraind (zo'n 6 km in het bos gelopen), een dagje sauna gepakt en vandaag een goede intervaltraining kunnen uitvoeren (9 km met daarin 8x500m voluit, met tussendoor telkens 1 minuut rustig joggen).

Terugblikkend op de vakantie zijn er veel trainingskilometers verorberd; precies zoals voorgenomen!

donderdag 2 augustus 2012

Nieuwe schoenen / nieuwe poging

ASCHWIN:

Tijdens onze vakantie in Frankrijk heeft Linda de draad weer voorzichtig opgepakt. Maar vooral de heuvelachtige omgeving én de zachte ondergronden maakten dat ze de trainingen zonder pijn kon volbrengen. Heel voorzichtig is ze nu zo'n drie weken lang al een aantal keer per week aan het hardlopen. Ze heeft zich wel voorgenomen om zeker niet weer in de valkuil van de langere duurlopen te trappen; het zou al heel fijn zijn dat ze weer kan hardlopen. 10 km is de maximale afstand.
Tot nu toe loopt ze prima tot zo'n 45 minuten.

Daarom werd het tijd om de oude loopslofjes te vervangen door een nieuw setje. Het is het onderstaande model Asics Kayano 18 geworden. In de kleuren-versie van Londen 2012, dus...


woensdag 1 augustus 2012

Testloop

ASCHWIN:

Tja, vandaag was het de ideale dag om eens uit te testen of de trainingsaanpak van de laatste maand iets heeft opgeleverd.

Vandaag leek me geschikt vanwege het warme drukkende weer: zwaar hardloopweer.
De test bestond uit de volgende zaken die ik eens wilde uitproberen.

  • Voor het eerst sinds heel lang: 30 km hardlopen (en daarmee weer eens veel langer dan 2 uur rennen)
  • Het dragen van mijn gevulde waterrugzak met 1 liter op mijn rug over deze gehele afstand
  • Het verorberen van mijn nieuwe merk eetgel (Squeeze)
Onderstaand rondje werd gelopen:

(klik voor vergroting)

De gelopen afstand werd iets te snel door mij gelopen. Ik wilde onder de 11 km p/u blijven lopen, maar het is uiteindelijk een gemiddelde snelheid van 11,11 km/u geworden. 
En hoe verliep de testloop?
  • Voor het eerst sinds erg lang liep ik langer dan 2 uur. En dan ging prima. Wel merkte ik dat ik rond de 2,5 uur last kreeg van mijn rechter heup.
  • Die 30 km heb ik dus volbracht. Mijn hartslag had een gemiddelde van 143 bpm. Ook prima dus. Al merkte ik wel dat ik tot 25 km goed mijn pas kon blijven volhouden; daarna, door last van de heup, kwam de klad in de soepele looptred.
  • Het gelletje van Squeeze is prima bevallen. Achteraf gezien had ik er wel twee kunnen gebruiken over deze afstand...
  • En de rugzak zat ook goed. Gedurende de loop moest ik 'm wel een paar keer aantrekken, omdat het water in de waterzak minder en minder werd. Na 26 km had ik de hele liter water opgedronken.
  • En het was inderdaad pittig hardloopweer (28 gr.C.). Maar het geeft me een goed gevoel dat het zelfs met dit soort weer prima is verlopen.
Het is nu van belang om de komende twee weken de trainingsaanpak nog vol te houden, dan een week rustig aan om vervolgens de 19e augustus een hele fijne trail te lopen in de Ardennen!