zaterdag 22 september 2012

Jammer

ASCHWIN:

Die kniepijntjes van een paar dagen geleden waren jammergenoeg niet zomaar verdwenen. Sterker nog: ik heb er behoorlijk last van gehad. Daarom heb ik de afgelopen dagen een trainingsstop ingelast en besloten om dit weekend ook de wedstrijd(en) over te slaan.
Ik vind het veel belangrijker dat ik volgende week zaterdag klaar en fit ben voor de EcoTrail Brussel.

Sinds gisteren is de kniepijn (aan de aanhechtingen) overigens verdwenen. Maar uit voorzorg heb ik nog maar even niet gesport. Waarschijnlijk ga ik morgen voorzichtig (met ondersteuningstape aangelegd door Linda) een poginkje wagen. De rest van de komende week kan ik dan rustige trainingen uitvoeren. Op die manier kan alles helen en heb ik er hopelijk geen last van in Brussel.

7 opmerkingen:

  1. Vervelend he, aanhechtingen? Daar kan ik over meepraten ;) Vraag me soms af waarom we die eigenlijk hebben? :)

    Verstandig dat je even rust inlast en niet forceert!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Aschwin,

    Erg vervelend !! Ik blijf erbij dat je knieproblemen worden veroorzaakt door je loopschoenen en wellicht een haklanding. Belasting op de knietjes ligt 50% hoger op deze manier. Vooral aan hogere snelheden is landen op de voorvoet veel beter in alle opzichten. Inderdaad erg jammer maar het kan echt anders. Ik zou veel meer gaan trainen op bv de Nike free's en een mid/voorvoet landing als ik jouw was. Wedstrijdschoenen ook met een flexibele neus en wat minder demping en dan komt het goed. Ik weet het ik blijf doordrammen maar vind het jammer om met lede ogen aan te zien hoe je jezelf weer de vernieling in gaat lopen. Minimalistisch lopen is geen garantie op een blessurevrij loopleven maar ik als super blessure gevoelige loper zie mezelf als voorbeeld dat het echt geen onzin verhaal is. Misschien was het ook niet zo handig om de 10 kilometer wedstrijd te starten op je hagelnieuwe adidas. Wil zeker niet de beter weter uithangen maar als je het niet probeert dan ga je het nooit weten ook. Geef jezelf een halfjaar tot een jaar de tijd om de switch te maken #makethatchange

    Groeten,

    Angelo

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aschwin, bovenstaand stuk tekst zou ik met flink wat korrels zout nemen. Het is heel gevaarlijk om je met iemands loopstijl te bemoeien. Bovengenoemde conclusies zijn enkel op eigen ervaring gebaseerd, maar kunnen allemaal worden tegengesproken. Een blessure heeft bij iedereen een andere oorzaak. Als buitenstaander is het dan ook onmogelijk om daar zo even een uitspraak over te doen of conclusies aan te verbinden.

    Er zijn vele atleten, ook topatleten die al jaren blessurevrij lopen met haklanding. Voor ieder individu ligt dat anders. Een podoloog of ervaren trainer kan dit vaak wel goed analyseren, maar zelfs daarvoor zijn opnames van landing en afwikkeling van voet nodig.

    Het veranderen van loopstijl is lang niet altijd de oplossing. Integendeel, soms kan het zelfs averechts werken en kan je erdoor geblesseerd raken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @MarcelM Bemoeien is wel een erg naar woord Marcel. Het is me al vaker opgevallen dat je vrij bot uit de hoek kan komen op reacties van mij. We zijn er om elkaar te helpen en ik doe dat met de beste bedoelingen. Ieder atleet/lichaam/blessure is anders op dat gebied ben ik het met je eens maar er is helemaal niets mis met goede/slechte ervaringen met elkaar te delen. Voorheen had ik constant dezelfde problemen als Aschwin en nu loop ik al heel lang blessure vrij dus zo vreemd is het niet dat ik hem ervan probeer te overtuigen om eens iets anders te proberen. Podoloog heeft mij alleen maar verder de miserie in geholpen net als andere specialisten. Het veranderen van loopstijl of schoenen is zeker niet altijd de oplossing maar mijn loop leven is nu toch een heel stuk aangenamer geworden. Ik kan nu elke dag gaan rennen zonder problemen en dat had ik jaren geleden nog niet eens durven dromen. Het is me nu wel duidelijk dat je tegen het minimalistische verhaal bent en dat is je goed recht maar waarschijnlijk heb je zelf nog geen meter op deze manier gelopen.

    Groeten Angelo

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Angelo, ieder zijn mening. Dat maakt het net zo interessant. Ik begrijp dat je Aschwin wil helpen. Dat wil ik ook en net daarom waarschuw ik hem voor verandering van loopstijl.

    Misschien dat je me niet kent, maar mijn specialiteit ligt op de baan (800/1500m). Ik kan je verzekeren dat een 800m aan dergelijke snelheden allemaal op de voorvoet gebeurt. Juist de baanlopers beheersen deze stijl goed, omdat je anders nooit die snelheid kan ontwikkelen. Lopen op de voorvoet aan lage snelheden (duurlopen) vind ik daarom gevaarlijk en zou ik eerder afraden. Zelf doen wij als baanatleten de duurlopen op mooie middenvoetslanding. Kleine afwikkeling. Ik sta er van te kijken dat jij je duurlopen op de voorboet uitvoert. Maar als dat voor jou werkt, is dat prima en ik ben blij dat je er blessurevrij door bent geworden! Toch is het eerder uitzondering dan regel, vooral als je aan hogeren snelheden loopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Marcel, Kende je inderdaad niet maar bovenstaand verhaal maakt het allemaal een stuk duidelijker dank daarvoor. Ieder zijn mening/ervaring zeker mee eens en idd interessant. Ik land overigens ook niet op mijn voorvoet maar mid voorvoet tijdens al mijn duurlopen. Ik loop niet veel op hoge snelheid (alleen intervalletjes) op het moment omdat ik het langzaam en ver lopen onder de knie probeer te krijgen. Ik train zelf voor wat ultralopen dus snelheid is op het moment niet echt belangrijk. Mijn herstel loopjes op de fivefingers en intervalletjes gaan meestal wel dmv voorvoetlanding. Gelukkig is Aschwin ervaren en verstandig genoeg om er zelf uit te komen daar twijfel ik niet aan je voelt zelf altijd het beste aan hoe het met je lijf gaat dat is bij mij en bij jou waarschijnlijk niet anders. Het is een prachtige maar gevoelige sport en garanties voor een blessurevrij loopleven die zijn er niet ook niet voor mij.

    Groeten,

    Angelo.

    BeantwoordenVerwijderen