dinsdag 31 augustus 2010

Zeg het maar!

ASCHWIN:

Na de rustdag van gisteren (op trainingsgebied), was het vanavond tijd om een stevige intervaltraining in te lassen.

In totaal liep ik 36 minuten, waarvan 5x 3 minuten op 10-km-wedstrijdsnelheid. Tussendoor liep ik de snelheid zakken naar zo'n 10 km/u. Een 7,5 km werd er dus op deze manier afgelegd.

Je hebt soms van die perioden dat alles veel gemakkelijker lijkt te gaan dan normaal. Bij de laatste trainingsweek heb ik dat een beetje. Ik vraag me dan altijd af: gaat het niet té gemakkelijk? Moet ik de trainingsintensiteit niet wat opschroeven? Of maak je daar dit goede gevoel eerder weer mee om zeep? En is dit enkel een teken dat je goed bezig bent?

Wie het antwoord heeft, mag het zeggen!


Fruit kills??

ASCHWIN:

Als je veel sport is het natuurlijk ook van belang dat je de nodige aandacht geeft aan je voedingsgewoonten. Nu ben ik nooit zo fanatiek geweest hierin (en nog steeds niet eigenlijk); het is meer dat ik er op let.

Ik lees wel eens complete voedingslijsten, diëten e.d. die door duursporters gevolgd worden. De fanatiekheid en vooral de onthouding die daar van uitgaat, gaat mij vaak te ver. Wél pik ik er elementen uit die ik zo veel als mogelijk laat terugkomen in mijn voedingspatroon. Zonder daarmee alle zgn. 'foute' voedingsmiddelen helemaal links te laten liggen. Net zoals bij het sporten zelf, vind ik dat het vooral wel leuk moet blijven. Ik moet er wel van kunnen blijven genieten.
Zo eet ik graag zo veel mogelijk brood- en pasta-maaltijden en fruit. Ook probeer ik dagelijks genoeg water te drinken.

Ik merk dat ik de laatste jaren steeds minder vlees ben gaan eten. Vroeger kon ik nog wel eens zin hebben in een lekkere biefstuk; dat is eigenlijk helemaal niet meer aan de orde. Ik/we eten nog wel vlees, maar gewoon veel minder (en vooral: minder grote porties). Ik mis het totaal niet, maar geheel vegetarisch hoeft ook weer niet.

Hier nog een paar (overigens niet echt stimulerende) fruit/groentesculpturen van de Russische kunstenaar Dimitri Tsykalov. Ik vraag me af hoe hij de houdbaarheid van zijn kunstwerken veilig stelt...




Wat zou zíjn boodschap zijn? Fruit kills?

zondag 29 augustus 2010

Vakantie en relaxen

LINDA:

Lars, Pien, Femke, Anne en Gijs

Vandaag kregen we nog een paar foto's van mijn broer. Gijs en Pien zijn afgelopen week 3 dagen gaan logeren bij oma en hun neef en nichtjes Lars, Femke en Anne. Stikgezellig natuurlijk. En als er dan een jacuzzi is, is het natuurlijk heerlijk relaxen. Gijs en Pien hebben het erg naar hun zin gehad. Oma drie dagen in de buurt om je te verwennen en dan nog heerlijk spelen met je favoriete neef en nichtjes. Wat wil je nog meer!

Femke, Pien, oma, Anne, Lars en Gijs

Iets kwijt geraakt

ASCHWIN:

Zoals voorgenomen: de lange duurloop van 100 minuten heb ik deze middag gelopen. Op een rustig looptempo van 11 km/u liep ik in die 1:40 uur een dikke 18 km.

De gehele training ging naar wens en vrijwel moeiteloos. Enig minpuntje: een beetje te weinig gedronken vantevoren en tijdens de loop. Op het ogenblik staat er een grote bidon met water en mijn tweede volle glas cola naast me. Die 2,5 kg die ik tijdens mijn duurloop 'kwijt raakte' aan (vooral) vocht, dient natuurlijk weer aangevuld te worden.
Om dit goed in de smiezen te houden, ga ik bij zo'n lange duurloop eigenlijk altijd op de weegschaal staan vóór en ná de training. Daardoor is het behoud van je gewicht toch een beetje controleerbaar.

Want dat is ondertussen nodig; eigenlijk sinds ik vorig jaar ben begonnen met het trainen voor de marathon in Amsterdam. De eerste kilo's die je door het opvoeren van de trainingskilometers kwijt raakt zijn vaak wel welkom. Je raakt immers je overtollige vetrolletjes hierdoor kwijt. Maar het moet natuurlijk niet doorslaan. De verbruikte caloriëen dienen dagelijks te worden aangevuld.
Gisteren schreef ik over mijn wielrenperiode van 20 jaar geleden. Ik keek gisterenavond nog eens in mijn trainingsschriftjes van toen. Ook mijn gewicht werd dagelijks genoteerd. En tot mijn verbazing ben ik de afgelopen maanden met mijn gewicht weer op hetzelfde niveau terug gekomen als toen!

zaterdag 28 augustus 2010

20 jaar geleden

ASCHWIN:

Nadat ik vanmiddag in de tuin had gewerkt, terwijl Linda met Nicole haar Fortenroute aan het fietsen was, ben ik toch ook zelf maar even een rondje in de wind gaan fietsen. Niet te lang vandaag (want ik ben van plan om morgen weer een lange duurloop te gaan lopen), maar wel lekker intensief. Ik besloot tijdens dit rondje van 40 km eens wat intervaltraining op de fiets te doen.

Ik greep terug op één van mijn trainingsoefeningen van 20 jaar (!) geleden, toen ik  in de juniorencategorie wielrende bij Wielervereniging Zeeuws-Vlaanderen (en daarna ook nog een seizoen bij de amateurs).



Vanuit rustig tempo versnellen tot sprintsnelheid en dit 2 km volhouden. Vervolgens weer een aantal kilometer rustig tempo en vervolgens weer versnellen tot een sprint van 2 km. Zo vaak achter elkaar als toen lukte me natuurlijk niet. Maar toch, ik had bij thuiskomst wel het idee dat ik werkelijk iets gedaan had tijdens deze training (lees: ik was bekaf!). Deze sprintseries heb ik na zo'n 10 en na zo'n 30 km uitgevoerd.

Ik zat deze rit eigenlijk heel de tijd met mijn gedachten 20 jaar geleden. Dat kwam ook doordat ik de eerste 10 km samen fietste met een vader van een clubgenoot van mij toentertijd. Hij pikte bij me aan net buiten Zuiddorpe en samen reden we op tot aan Terneuzen. Zijn zoon fietste niet meer, maar hijzelf reed tot een jaar of 5 geleden nog wedstrijden bij de Belgische vrije wielrennersbond WAOD. Ook ikzelf heb daar ooit wel eens wedstrijdjes bij gereden. Nog voordat ik als junior aan de bak ging (tja, en dan hebben we het al over 24 jaar geleden!). Dat waren altijd spectaculaire wedstrijden: leuk maar ook erg gevaarlijk. Oud-profs kapen daar, net zoals toen, nog altijd de prijzen weg, hoorde ik van hem... 

Fortenroute

LINDA:

Vandaag weer een ronde op de fiets gedaaan. Deze keer gezellig met collega uit het ziekenhuis Nicole. Omdat Nicole uit Terneuzen komt, hadden we halverwege afgesproken. Bij de afslag naar Zaamslag in Magrette. Daar pikte we de Fortenroute op langs het Groot Eiland, Absdale naar Zuiddorpe waar we ons even tegoed deden aan een lekkere cola. Daarna (zie foto) gingen we weer op weg om de route af te maken. Valt altijd even tegen na een rustpauze om weer lekker op gang te komen. Uiteindelijk kwamen we zo kletsend weer aan bij ons startpunt. Heerlijk gefietst ondanks de toch best wel pittige wind. Nagemeten hoe ver dit was kwam ik uit op 58 kilometer. Niet gek voor een zaterdag middag. Zeker voor herhaling vatbaar.

vrijdag 27 augustus 2010

Halve marathon Gent

ASCHWIN:

Op zondag 26 september wordt voor de eerste keer de marathon van Gent georganiseerd. Zelf zal ik er de halve marathon lopen. Het zal waarschijnlijk mijn eerstvolgende wedstrijd zijn. Ik heb in ieder geval voor de tussenliggende periode nog niets gepland staan.
Reeds enige tijd geleden heb ik me voor deze wedstrijd al ingeschreven. Deze avond heb ik maar eens op hun website verder gekeken naar de praktische informatie en de route. En die route ziet er heel aantrekkelijk uit.

Na de start voor de Topsporthal in Gent, volgt een rondje rond de Watersportbaan en wordt er vervolgens door de Blaarmeersen gelopen om uiteindelijk ook nog door de mooie natuur van de Drie Leien te lopen. Hieronder het kaartje:


Wie gaat er nog meer dan deze nieuwe wedstrijd?

Op verzoek

ASCHWIN:

Naar aanleiding van Geert zijn reactie op vorige blogpost, die als volgt luidde: ik had de titel 'productief dagje' al spontaan aan de darmkanaalfoto gelinkt. Maar kom, 't valt nog mee: je hebt geen diarree.

Dus, op jouw verzoek Geert, nog onderstaande foto van mijn bezoek gisteren in Rotterdam:


Geert, jij zou het vast goed met die kunstenaar kunnen vinden. Dezelfde manier van denken...!

donderdag 26 augustus 2010

Productief dagje

ASCHWIN:

Dit was wat je noemt een productief dagje.
Eerst vanmorgen in alle vroegte met de auto naar Rotterdam om een overleg met collega's uit Zuid-Nederland bij te wonen. Voor wie het interesseert: productontwikkeling binnen het zogenaamde Welzijn Nieuwe Stijl en de rol voor Welzijn 2.0 (= inzet van sociale media) de komende jaren.

Aan het eind van deze werkdag in Rotterdam, besloot ik een bezoek te brengen aan de overzichtstentoonstelling van Atelier van Lieshout in de indrukwekkende Onderzeebootloods in de Rotterdamse haven.
Ten eerste was het al interessant om daar met de auto rond te rijden, tussen de inmense kranen, de duizenden containers, de vrachtschepen (zo groot als heel Zuiddorpe!), het aan- en afrijden van de vele vrachtwagens. Ja, dit mannetje uit de Zeeuwse polder keek zijn ogen uit!
Maar. na wat gezoek vond ik dan toch die Onderzeebootloods. En ook daar werd ik weer overdonderd door de inhoud van de tentoonstelling. Om een en ander goed te begrijpen, dien je het verhaal achter de kunst van Joep van Lieshout te kennen. Zonder dit verhaal, komt zijn werk nogal vervreemdend over. Klik maar eens op zijn naam, als je dit wilt weten.
Hier wat foto's die ik daar heb genomen:

Aschwin na aankomst van de marathon

Linda krijgt herstelmassage na de halve marathon

Het nieuwe buitenverblijf van de Abeeltjes
(titel: Bar Rectum. Spijsverteringskanaal uitvergroot tot woonruimte. Let vooral op de nooduitgang aan de linker zijde...!)

En dan, na thuiskomst, heb ik gelukkig nog tijd gevonden om een half uurtje te gaan hardlopen; lekker rustig joggend, een kilometer of vijf. En dat werkt altijd ontspannend, ondanks de lichamelijke inspanning die je dan toch nog levert.

Ja, het was een productief dagje!

O ja, toen ik na mijn bezoek aan de tentoonstelling buitenstapte, stond daar tegen de muur deze prachtige fiets geparkeerd. Van Joep zelf? Wel handig om als kunstenaar al je spulletjes in te vervoeren!


Uitslag Kreekloop 2010

ASCHWIN:

De uitslag van de Kreekloop 2010, gisteren in Terneuzen is bekend.
Hieronder de eerste 20 geklasseerden bij de 10 km:

1 126 Jan Gowy - Sas van Gent                       0:35:22 - 17,0  km/u
2 145 Marco Ottjes - Ossenisse                        0:35:31 - 16,9 
3 121 Didier Verlee - Sinaai                             0:36:31 - 16,4 
4 110 Niek Wieland - Axel                               0:37:26 - 16,0 
5 135 Mark Verhage - Zaamslag                      0:37:31 - 16,0 
6 123 Frank Boerebach - Hoek                        0:37:34 - 16,0 
7 127 Aschwin van den Abeele - Zuiddorpe  0:39:02 - 15,4 
8 156 Patrick Temmerman - Kaprijke              0:39:47 - 15,1
9 112 Rudi de Caluwe - Sas van Gent              0:40:14 - 14,9 
10 141 Tony Demaret - Gent                            0:40:17 - 14,9 
11 118 Koen Van Gijsel - Stekene                   0:40:18 - 14,9
12 130 Herman Kuijer - Terneuzen                  0:40:20 - 14,9 
13 147 Rinus Reijngoudt - Terneuzen               0:40:54 - 14,7
14 148 Endy Slock - Axel                                  0:41:13 - 14,6 
15 113 Andres de Witte - Terneuzen                0:41:32 - 14,4
16 144 Erik Nuyts - Dullaert                              0:41:41 - 14,4 
17 129 Ludwig van Waterschoot - Heikant      0:41:58 - 14,3 
18 134 Ebe Blaauw - Terneuzen                      0:42:23 - 14,2
19 143 Theo Roels - Kloosterzande                 0:42:54 - 14,0
20 142 Jacques Zaman - Terneuzen                  0:43:04 - 13,9

woensdag 25 augustus 2010

Kreekloop 2010

ASCHWIN:

Ik had de Kreekloop te Terneuzen wel in mijn agenda gezet, maar als het ware 'met potlood''; ik was tot een paar uur voor de wedstrijd niet zeker of ik wel mee zou doen aan deze 10 km-loop.
Maar op weg van het werk naar huis, besloot ik toch definitief te zullen starten deze avond op de atletiekbaan van AV Scheldesport.

Al op weg daarheen regende het. Niet echt veel, maar veeleer een constante motregen. Dat is eigenlijk heel de avond zo gebleven. Maar hinderlijk tijdens de wedstrijd was dit niet; sterker nog: het was eigenlijk wel lekker om in dit weer de 10 km te lopen.


De opkomst was ook veel groter dan ik verwacht had. Vorig jaar liep ik hier ook mee en het deelnemersveld was zeker zo groot. Zeker op de afstand die ik ging lopen. Naast de jeugdloop over 1 km, werden er ook een 3 km en 5 km wedstrijd gelopen. Die laatste twee startten tegelijkertijd met de 10 km-lopers, wat altijd weer lastig is. Zeker de eerst 2,5 km is dat lastig. Tot aan dat keerpunt langs de Otheense Kreek, weet je eigenlijk niet wie rondom je straks weer omkeert om te eindigen na 5 km... Ook al verschillen de borstnummers van kleur: die kun je niet altijd zien in een groepje.

Maar goed, om 19:15 uur klonk het startschot. Na eerst een rondje over de atletiekbaan, liepen we al snel richting de Otheense Kreek. Na ongeveer 1 km liep ik in een groepje met twee 5 km-lopers en een 10 km-loper (deze keer had ik wel kans om op hun gekleurde nummers te kijken!). Die laatste versnelde en liep rond km-punt 2 bij ons weg. Lettend op mijn hartslag, besloot ik hem maar te laten gaan. We waren immers voor mijn doen erg snel gestart en ik moest eerst maar eens weer de rust zien te vinden. Achter ons was een gaatje gevallen. Een groep van een man of zes liep op zo'n 50 meter.

Op 2,5 km keerden mijn metgezellen om bij het keerpunt voor hun 5 km-afstand. Hierdoor liep ik uiteraard weer alleen. Die 10 km-loper die bij ons weg was gelopen, was na een voorsprong van 100 m. een beetje stilgevallen. Hij bleef op die afstand voor ons hangen. Nu ik weer alleen liep en de rust weer had gevonden, was deze loper een ideaal mikpunt voor mij.
Elke kilometer kwam ik iets dichter bij mijn concurrent. Ik had eigenlijk geen idee op welke posities in de wedstrijd wij liepen. Maar ik schatte bij de eerste tien. Achter mij echter, kwam dat groepje ook steeds dichter bij. Op 4 km zat ik nog maar een tiental meters achter mijn voorganger. Het groepje achter mij was tot op ongeveer 20 m. gekomen. Ik hoorde hun voetstappen op het met takjes bezaaide natte fietspad langs de kreek.

Net voor het keerpunt, op 5 km, haalde ik mijn mikpunt in. Een snelle blik op mijn horloge gaf me te kennen dat ik hier passeerde op 19 minuten en 25 seconden. Dat zag er best aardig uit! Vorig jaar liep ik hier immers 39:01 min. over de totale 10 km. Ook mijn PR op de 10 km (uit 2006) lag nog in het vizier: 38:47 min....
Ik voelde dat ik nog lekker liep en besloot mijn medeloper direct na het keerpunt voorbij te lopen. In eerste instantie om mijn gedeelte van het kopwerk te doen, maar ook om dat groepje achter ons niet te laten bijkomen; de snelheid moest erin blijven. Het was me immers ook opgevallen dat dat groepje niet heel snel in onze buurt was gekomen. Misschien kon ik het gat wel weer vergroten...

Mijn kopwerk ging als vanzelf over in een onbedoelde demarage. Mijn medeloper moest een gat laten vallen en een blik achterom gaf me ook te kennen dat het groepje weer wat verder achter me zat. Dat gaf me vleugels. Ik liep vervolgens de volgende km's flink door en zat continue tegen mijn maximum hartslag aan.
Op ongeveer 8 km keek ik nogmaals achterom. Mijn achtervolgers hadden ook mijn medeloper van daarnet ingehaald. Hij leek er helemaal doorheen te zakken. Maar tevens zag ik dat mijn voorsprong op hen was uitgebouwd tot zo'n 150/200 meter!

Tijdens de laatste kilometer kreeg ik ook mijn voorgangers nog in het vizier, onder wie Frank Boerebach uit Hoek. Ook dat deed me deugd, want Frank loopt toch altijd behoorlijk sneller dan ik.
Toen ik de atletiekbaan weer oprende om de laatste 400 meter af te leggen, keek ik weer eens op mijn horloge. Oei, het zag er naar uit dat ik of net wel, of net niet mijn tijd van vorig jaar zou verbeteren (39:01 min.).

Geloof het of niet: op de finishlijn zag ik met een schuin oog de tijd op de finishklok staan: exact 39:01 min.!!
Hoe is het mogelijk?! Op de seconde precies dezelfde tijd. En ja, dan is het natuurlijk wel weer jammer dat het niet net 2 seconden sneller is gegaan, want dan duik je toch weer in de 38 minuten...
Maar ja, zo is het altijd wat. Ik heb heerlijk gelopen. Ben dan ook zeer tevreden met deze tijd, zeker gezien het feit dat ik toch het grootste gedeelte van de wedstrijd in mijn eentje heb gelopen. En ook vanwege het feit dat ik vorig jaar veel meer trainingskilometers in de benen had, vanwege mijn voorbereidingen voor de Amsterdam Marathon die ik liep in oktober 2009.

Het ene moment twijfel je tot een paar uur voor de start of je wel mee zal doen, het andere moment hou je er een heerlijk gevoel aan over door er juist wel aan mee te doen! Dus, bij twijfel: altijd starten!

De officiele uitslag heb ik nog niet. Die verschijnt een dezer dagen wel op internet. Je ziet deze uitslag vanzelf wel op deze weblog verschijnen.

Twee helden

ASCHWIN:

Deze onderstaande video móet ik hier plaatsen. Hoe vaak vind je immers zo'n mooi (intiem) moment van twee personen die ik altijd heb bewonderd?

Even voorstellen:

Marco Pantani. Wie kent deze ondertussen overleden superklimmer uit Italië niet?! Op de fiets had hij toch altijd iets mytisch: die kale kop, dat kleine postuur, (soms) dat rare baardje van 'm en vooral zijn niet te temperen aanvalslust zodra de weg ook maar enkele procenten begon te stijgen. En ja, hij heeft ook uit verkeerde vaatjes getapt. En ja, ook na zijn wielercarrière ging het niet zo goed met Marco. Maar dat alles maakt misschien ook dat hij tot op de dag van vandaag een mysterieus mannetje blijft, en vooral in Italië een bijna heilige status heeft bereikt; misschien wel juist ná zijn dood.

Guido Belcanto. Misschien dat niet iedere lezer van deze weblog hem kent. Guido is een Belgische zanger die vooral het romantische lief en (vooral!) leed bezingt. Hij wordt 'De koning van het Vlaamse levenslied' genoemd. Maar meer dan gewone volkszanger, heeft hij toch meer weg van een cabaret-zanger. Alles dat hij bezingt is behoorlijk over the top. Maar zijn kitsch vind ik toch vooral kunst. Daarnaast is het een nogal opvallende verschijning, met een behoorlijk flamboyant leven.

Belcanto is een groot bewonderaar van Pantani en van wielrennen in het algemeen. In 2001 bracht hij onderstaande ballade aan Pantani; in zijn beste Vlaams-Italiaans!



Ik moest aan dit fragment denken toen ik Guido op de foto zag verschijnen als deelnemer van de wielerwedstrijd Classic Merckxissimo. Hij had er een passend shirtje voor aangetrokken en heel goed zijn best gedaan om zijn (tegenwoordig wel heel) lang haar onder de helm te krijgen...

dinsdag 24 augustus 2010

Fietsrondje langs de Moervaart

ASCHWIN:

Klaar voor vertrek

Eigenlijk had ik een rustdag ingepland vandaag. Maar Linda had het plan opgevat om vanavond, ondanks de harde wind, een eind te gaan fietsen op de wielrenfiets. En zoals ik gisteren al schreef: de kinderen zijn een aantal dagen logeren in Helmond, dus was de beslissing voor mij ook snel genomen om een rondje mee te rijden.
Uiteindelijk hebben we een mooi rondje van ongeveer 34 km gereden. Onder andere langs de watergang de Moervaart bij het Belgische Wachtebeke en Moerbeke. Een erg fraai fietspad door een mooi natuurgebied; zeker met de (harde) wind in de rug!

Op de terugweg stopten we even bij mijn ouders om wat te drinken.
Natuurlijk moesten we daar even op de foto in ons nieuwe Abeele-tenue!

maandag 23 augustus 2010

Geen zin... tóch zin!

ASCHWIN:

Na mijn lange duurloop van afgelopen zaterdag werd er gisteren maar eens niet gesport. Vandaag echter stond er een korte training ingelast met wat versnellingen.

Maar... na het avondeten zakte de moed me een beetje in de schoenen bij de gedachte alleen al. Soms overkomt me dat: effe geen zin! Lui ben ik dan ook maar even lekker onderuit gaan liggen op de bank. De moeheid overviel me, met als gevolg dat ik zelfs even wegdutte. Misschien had het er ook mee te maken dat de kinderen een paar dagen bij oma in Helmond logeren zijn. Het is dan toch een stuk stiller in huis; de kinderen lopen niet rond met allerlei verhalen. Met andere woorden: ik kon er ook gewoon aan toegeven, aan die moeheid...

Maar... na een paar koppen koffie en na even krantje lezen, mail checken etc., kwam de energie toch weer terug. 'Hup, nog een bakje koffie erin, en omkleden!' luidde het advies aan mezelf.
En nu, na de training, ben ik weer zo fit als een hoentje (wie heeft dit gezegde eigenlijk verzonnen en wat is een hoentje?) en natuurlijk hartstikke blij dat ik toch nog even getraind heb!

De training zag er overigens als volgt uit:
  • 1 km: 11 km/u
  • 1 km: 12 km/u
  • 1 km: 13 km/u
  • 1 km: 14 km/u
  • 1 km: 15 km/u
  • 0,5 km: 11 km/u
  • 0,5 km: 10,5 km/u
  • 0,5 km: 10 km/u
  • 0,2 km: 5,5 km/u (wandelen)
In totaal dus 6,5 km gelopen en nog een paar honderd meter lekker uitgewandeld. Zo'n oplopend snelheidsschema vind ik naast de lange duurlopen toch wel het leukste om te doen. Leuker dan het échte intervalwerk, alhoewel ik dat toch ook trouw blijf doen...

Tijdens het lopen luisterde ik naar muziek van Acda en de Munnik. Dat was alweer heel lang geleden. Eén van de nummers die langskwam, was onderstaand liedje. Wel toepasselijk vond ik... Hieronder wordt het nummer solo uitgevoerd door Paul de Munnik.

zaterdag 21 augustus 2010

Dan maar fietsen

LINDA: 

Het is weer lang geleden dat ik een berichtje heb geplaatst op onze familieblog. Dit is natuurlijk te wijten aan mijn vervelende blessures. Daardoor heb ik lang niet kunnen sporten. Na nog een spuit in mijn bil/heup afgelopen maandag, heb ik nu eindelijk een verwijzing gekregen voor de Orthopeed.( Nu weer 4 weken wachten tot ik er terecht kan.) Ga er niet te veel meer over zeggen want ik word er zelf moe van. Maar goed, nu ik niet meer kan hardlopen heb ik vandaag in mijn eentje geprobeerd te wielrennen! Twee uur met een gemiddelde van 25 kilometer per uur. Best trots op mezelf. Het was wel even wennen zo alleen op de fiets en ik moet eerlijk zeggen dat ik duurlopen gemakkelijker vind. Mijn lichaam is niet gewend om 2 uur achter elkaar op de fiets te zitten. Zie foto. Genomen na aankomst. De route die ik gedaan heb vond ik erg mooi: precies 50,2 km. Vanaf Zuiddorpe naar Zelzate, Westdorpe naar Terneuzen en over Scheldedijk naar de Griete. Waarna ik weer richting Zuiddorpe ging via Axel.

Hier ook mijn route in beeld (klik erop voor vergroting):


20 km-loop

ASCHWIN:

Net als Pien ben ik na het avondeten er nog op uit getrokken om een lange afstand te lopen. De temperatuur was zo rond een uur of zeven wat gedaald en er stond een licht windje.
Voor onderweg nam ik mijn gordel met drinkflesjes mee, want de beoogde afstand én de temperatuur vroegen toch wel om het bijvullen van het vochtgehalte en de energievoorraad.

Tijdens onze vakantie in Frankrijk kwam ik erachter dat ik geen sportdrankjes had meegenomen van thuis. Vandaar dat ik in een sportwinkel nabij Perpignan een bus Isostar Endurance heb gekocht. En dat is me prima bevallen tijdens mijn trainingen aldaar. Zowel voor, tijdens en na de training nam ik de benodigde litertjes van deze drank tot me. En ik had het idee dat me dat goed deed. Geen akelig gevoel in mijn maag (wat nogal eens gebeurd bij grote hoeveelheden van dit soort drankjes) en nog best lekker ook.

Uiteindelijk heb ik deze avond 20 km gelopen. Mijn gemiddelde hartslag was wel iets hoger dan ik eigenijk wenste, maar dat wijd ik aan de benauwdheid van deze avond.

Hieronder zie je het rondje dat ik heb gelopen. Als je op de afbeelding klikt zie je de details, zoals de afstandaanduiding.

Sportplannen van Pien

ASCHWIN:

Aan het eind van het seizoen zal Pien waarschijnlijk stoppen bij de atletiekvereniging. Dat heeft ze enige maanden geleden al besloten. Ze wil zich meer gaan bezighouden met het paardrijden en mogelijk gaat ze weer terug naar haar 'oude' sport volleybal.

Maar ze wil wel blijven hardlopen. Ook vandaag vertrok ze na het avondeten voor een rondje. Hier zie je ze vlak voor vertrek. Natuurlijk nog wel in de vertrouwde clubkleding van RKHAV!

Nu al zin in

ASCHWIN:

Zojuist gekocht in een boekhandel te Gent: Jan Siebelink's 'Pijn is genot'. Nu al zin om in dit boek te beginnen!

Tekst van de achterflap:
Indringende gesprekken waren het, die schrijver en wielerliefhebber Jan Siebelink voerde met wielrenners en oud-wielrenners als Jan Siemons, Erik Dekker, Wim van Est, Jan Nolten, Jacques Anquetil, Joop Zoetemelk, Wim Breukink, Erik Breukink, Jean Nelissen, Peter Winnen, Johan van der Velde, Gert-Jan Theunisse, Adrie van der Poel, Michael Boogerd, Karsten Kroon, Peter Post, Steven Rooks en Jan Janssen. Zo indringend dat Siebelink zich tot op de dag van vandaag de interviews nog letterlijk herinnert. Het resulteerde in Pijn is genot, een spectaculair en tegelijk intiem, literair wielerboek.



Eerst nog even mijn boek uitlezen waar ik nu in bezig ben: 'Onvergetelijke buurt' van mijn bevriende kunstenaar Bart Lodewijks. Verhaal en foto's van zijn kunstproject in de Gentse wijk Moscou, dat hij uitvoerde tussen 2008 en 2009 in opdracht van het Gentse museum S.M.A.K. Hij zit nu in Brazilië voor een soortgelijk project. Tja, goede kunstenaars hebben een goed leven. Slechte daarentegen...


vrijdag 20 augustus 2010

Ponykamp

PIEN:

Van woensdag tot vandaag (vrijdag) ben ik op ponykamp geweest.  We hadden een hele gezellige groep jongens en meiden en we hebben heel veel gereden.
  • Een buitenrit gemaakt
  • Springles gevolgd
  • Carrousel gereden
  • In de buitenbak gereden
  • In de binnenbak gereden
  • Paardenvoetbal
Natuurlijk moesten ook alle paarden en pony's verzorgd worden en in de wei worden gezet. En 's avonds moesten ze weer allemaal in de stallen worden gezet.
We sliepen in een partytent die was opgezet in de overdekte bak. Nou ja, slapen.... We hebben er in ieder geval op onze luchtbedjes gelegen!

Ik heb nu nog geen foto's van het kamp. Misschien dat ik die later nog hier op de blog zet.

Maar hiernaast zie je een Haflinger waarop ik heb gereden. En nee: hij is niet dood! Hij rolt!!

The Athlete

ASCHWIN:

Gezien op de weblog Run to Dream van Martine: de trailer van de film The Athlete, die is gebaseerd op het leven van Abebe Bikila. Hij won het Olympisch goud op de marathon in Rome (in 1960), op zijn blote voeten!

Hier klikken voor de trailer.

Onderbroek voor de handen

ASCHWIN:

Onderstaand product is té vreemd om hier niet even te plaatsen. Handerpants zijn een soort onderbroekjes voor je handen... De producenten beloven op hun website 'Hundreds of uses'.

Hoe hebben we toch ooit zonder dit product kunnen functioneren?!

Falende apparatuur

ASCHWIN:

Windstil was het gisterenavond. Ideaal fietsweertje!

Nadat ik zo'n uurtje had gereden, sprong mijn snelheidsmetertje plots van 31 km/u naar 60 km/u, daarna naar 13 km/u om meteen daarna weer op 54 km/u uit te komen. Met verbazing zag ik de cijfers voorbij schieten, totdat plotsklaps mijn hele snelheidsmeting verdween van het schermpje...!
Aangezien de gegevens op het metertje wel bewaard bleven en ook het klokje gewoon bleef doortikken, denk ik dat het batterijtje van de draadloze indicator op mijn voorvork het heeft begeven. Komend weekend eens uitvogelen...
Als dat zo is, dan heb ik er toch meer dan twee jaar gebruik van gemaakt zonder een batterij te hoeven wisselen!

De Trek Incite 6i

donderdag 19 augustus 2010

Bijzonder Guiness record

ASCHWIN:

Afgelopen juni vestigde de 24-jarige Kalyn Jolivette uit Ohio (VS) een bijzonder Guiness record, door in 11 dagen 11 marathons te lopen. Ze deed dit om aandacht te vragen én geld in te zamelen voor de Cystic Fibrosis Foundation. Ze was de jongste loper die dit ooit deed.
Uiteraard was het niet haar eerste reeks marathons die deze jonge Amerikaanse uitliep. Ze had al 5 marathons op haar naam staan en enkele 60 km en 50 miles wedstrijden in de VS.


In een interview gaf ze aan dat ze haar trainingsrondjes vrijwel uitsluitend liep op de atletiekbaan van haar highschool. Ze liep er gedurende een periode 99 rondjes per dag in lijn 5; dit komt overeen met de afstand van een marathon!
Haar volgende doel wordt een 100 miles-run volgende zomer...

woensdag 18 augustus 2010

Goede test

ASCHWIN:
Het werd tijd om weer eens een goede looptest te doen. Vandaar dat ik deze avond 70 minuten heb hardgelopen met een oplopend snelheidsschema.
Beginnend met een snelheid van 11 km/u stapsgewijs versneld naar 16 km/u na 50 minuten. Daarna weer om de paar minuten 1 km/u langzamer om uiteindelijk op 10 km/u te eindigen.

En dat ging verbazingwekkend makkelijk.
Was zelfs jammer dat het na die 70 minuten afgelopen was...

Mooi kasseien-Engels

ASCHWIN:

De korte film A throw of the dice over Johan Museeuw en de zijn speciale band met Parijs-Roubaix moet je echt bekijken. Hieronder vind je de trailer; de hele film heb ik pas geleden op een internetsite bekeken, maar ik krijg hem niet meer teruggevonden.... Prachtig gefilmd en gemonteerd. En het mooie steenkolen-Engels van Museeuw maakt het geheel helemaal af (ook al hoor je daar in deze trailer niet veel van, jammergenoeg)!

Doet me een beetje denken aan de altijd mooie filmpjes bij HollandSport. Zou zo in het programma passen.

dinsdag 17 augustus 2010

Hondenweer

ASCHWIN:

Zelf was ik gisteren alweer begonnen met werken na de afgelopen drie weken vakantie. Linda dient morgen weer paraat te zijn op haar werk. Over de kinderen zullen we het maar even niet hebben...

Om de vakantie (letterlijk) lekker af te sluiten zijn we naar het strand gereden nabij Groede, om na een fikse wandeling met de honden (waarvan 1 logeetje) door motregen en wind, een heerlijk hapje te eten in een van de strandrestaurantjes.

Hieronder zie je een filmpje met de twee honden. De geheel zwarte hond is Sarah, onze eigen Flatcoated Retriever. De zwart-witte Bordercollie heet Tikker; Tikker is de hond van vrienden en logeert een weekje bij ons.

Eigen clubkleding

GIJS:

Aschwin had voor zichzelf mooie fietskleding van Boretti besteld op internet. Nu het pakje via de post bij ons is bezorgd, heb ik het aangetrokken. En het blijkt me prima te passen! Dus heb ik het maar ingepikt voor mezelf...

Daarom hebben we nog een zelfde setje online besteld (anders is het ook zo zielig voor papa...). Binnenkort rijden we dus samen in dezelfde Boretti-wielrenkleding. Hebben we meteen een eigen Abeele-clubtenue!





maandag 16 augustus 2010

Een watje?

ASCHWIN:

Regen, regen, wind en nog meer regen! Het lijkt wel herfst hier in Zuiddorpe.

En ik had me toch echt voorgenomen om een looptraining uit te voeren vandaag... Tja, je bent een watje of niet, hè: dus ik liep voor het eerst in vele maanden weer eens op de loopband. Een intervalprogramma van 35 minuten.

Het voordeel hiervan: geen regenvlagen die je onderweg plagen.
Het nadeel: de temperatuur is natuurlijk nog steeds rond de 20 graden, zodat ik waarschijnlijk na afloop nog natter was dan dat ik buiten zou hebben gelopen...!

Maar goed, het is weer eens wat anders: verandering van spijs doet eten!

Zelfs al plannen voor 2011

ASCHWIN:

Ik heb enkele aanpassingen in mijn planning voor het komend vier maanden doorgevoerd. Op het gebied van hardlopen ziet het er grofweg als volgt uit:
  • September: 21 km: marathon van Gent
  • Oktober: 21 km: halve marathon van Etten-Leur
  • November: 15 km: Zevenheuvelenloop te Nijmegen
Tussendoor zullen er nog wel enkele loopwedstrijdjes worden toegevoegd, maar deze drie zullen de kapstok vormen voor de komende maanden.
In ieder geval gaan Gijs en ik de komende maand ook nog een weekend mountainbiken in Limburg. Daar lees je hier zeer binnenkort meer over!

Voor volgend jaar heb ik wel al een aantal leuke fietstochten op het programma staan. Ik zal meedoen aan de Wielerland Challenge; een reeks van 4 tochten die zullen plaatsvinden in mei, juni en juli 2011. En 1 van de tochten die meetellen voor deze wielerchallenge zal reeds in oktober van dit jaar worden verreden.

Het programma:
9 oktober 2010: Scheveningen (120 of 160 km)
21 mei 2011: Breda (120 of 160 km)
4 juni 2011: Den Bosch (120 of 160 km)
2 juli 2011: Rotterdam (120 of 160 km


Meteen ook maar de daad bij het woord gevoegd en me online ingeschreven voor: Zevenheuvelenloop, Wielerland Challenge en de halve marathon van Gent.

De halve van Etten-Leur laat ik nog even openstaan.

zaterdag 14 augustus 2010

Weer eens op de fiets

ASCHWIN:

Het was alweer een tijdje geleden door de vakantie van de afgelopen weken in Frankrijk. Maar vanmorgen besloten Gijs en ik toch een rondje te gaan rijden op onze wielrenfiets.
Samen met Gijs reed ik 21 km. Bij thuiskomst plakte ik er nog eens 24 km aan vast, zodat ik op een totaal van 45 km uitkwam.

Onderweg nog dit filmpje gemaakt. Het lijkt alsof we bergop gaan, maar dat ligt aan de slechte filmer...


Heb overigens op internet nog een nieuw wielrensetje besteld van het Italiaanse merk Boretti. Hieronder een afbeelding. Tip voor wie nog een setje nodig heeft, want de prijs is zeer aantrekkelijk. Dat komt doordat Boretti (fabrikant van luxueus kookgerei) hun wielerkleding zonder winstoogmerk verkoopt in de eigen webshop van Boretti; ze zien het als een vorm van reclame-uiting. Zeker in hun thuisland is het sponsoren van wielrenners altijd een goede keuze...

Broek: € 17,95
Shirt: € 12,95


vrijdag 13 augustus 2010

Fongers rijwielen

ASCHWIN:

Vandaag waren we in het Grafisch Museum te Breda en daar kwamen we onder andere voorbeelden van reclame-uitingen tegen van de afgelopen 100 jaar. Een hele mooie was deze poster van Fongers rijwielen.

Dit Nederlandse fietsenmerk (uit Groningen) bestond van 1895 tot 1971. Jammer dat zo'n oud fietsenmerk uiteindelijk toch ter ziele is gegaan. De Nederlandsche maagd zal er zeker een traan om hebben gelaten...


donderdag 12 augustus 2010

2 seconden tent

ASCHWIN:

Op vakantie bleek 1 van onze tentjes niet geheel meer waterdicht te zijn. Vandaar dat we op zoek gingen naar een nieuw tentje voor Gijs en Pien.
Al eerder hadden we gekeken naar de zogenaamde 2 secondententjes van Quechua. Wat een gemak! Superlicht en ze zien er nog leuk uit ook.

Je haalt de tent uit de de (platte) zak en PLOEP, hij ontvouwt zicht tot een heuse trekkerstent! Ik snap overigens wel waarom ze vooral adverteren met het uitpakken en opzetten en niet met het terug inpakken van deze tent...! Maar, na het nodige (Franse gevloek) hebben we nu de kunst te pakken. Het is een trucje dat je even onder de knie moet hebben.

Hier een filmpje dat ik op internet vond van onze nieuwe aanwinst. De dame laat hierin zien hoe je 'm ook weer opvouwt.

Lezen, lezen, lezen...

ASCHWIN:

Nog zoiets heerlijks van de vakantieperiode: lezen, lezen en nog eens lezen. Een hele stapel boeken verhuisde mee van huis naar ons vakantie-adres in Z-Frankrijk. Gijs en Pien lezen zich helemaal suf aan de de spannende jeugdserie van John Flanagan: De Grijze jager (8 delen). Gijs is ondertussen ook in een nieuwe spannende boekenserie begonnen: Gone van Michael Grant. Hij baalde er zo van dat hij het eerste deel al zo snel uithad op vakantie, dat hij zojuist deel 2 in de boekhandel in Axel heeft gehaald!

Zelf las ik ook een aantal boeken tijdens deze vakantie. Eentje daarvan heeft een sport-achtergrond en dat is de nieuwste roman van Mart Smeets: De afrekening.
Nou ja, 'sport-achtergrond' is misschien niet zo'n goede typering voor dit boek. Het speelt zich af in het journalistenwereldje rondom de Tour de France. In die zin gaat het meer over de hoofdpersoon die journalist is dan over het wielrennen zelf. 
Het boekje leest zoals een wielrenfiets: razendsnel! Het is in de stijl van Smeets zijn eerdere romans: het leest lekker weg, het is erg onderhoudend en je bent gedurende het hele boek benieuwd naar de ontknoping (die natuurlijk lekker lang op zich laat wachten...). Met andere woorden: een prima boek om in de schaduw op je vakantieoord een paar heerlijk ontspannende uren te hebben!
Extra leuk aan dit boek vond ik de mix van fictie en non-fictie. Natuurlijk is het verhaal geheel verzonnen, maar je leest toch continue de werkelijke ervaringen van Smeets terug in de verhaallijn. Ook zijn speciale band met Armstrong komt in het verhaal terug. Maar hoe dat nou met die (geheime) liefdes van de hoofpersoon zit in het boek... Fictie of niet?!

Terug van vakantie

ASCHWIN:

Na een kleine twintig dagen bij de Franse Catelanen te hebben doorgebracht (in de Franse Pyreneeën, onder Perpignan), zijn we gisterenavond weer terug in Zuiddorpe beland.
Heerlijk om in dat prachtige gebied die weken door te brengen onder de volle zon, midden in de bergen, bij de mooie stadjes en de Middellandse Zee. Naast vooral heel veel luieren, werd er ook gelopen, ook al was er geen enkele kilometer op vlak terrein te lopen. Mijn trainingslopen gingen dan ook allemaal vanuit de vallei waarin we zaten bergop naar een van de bergtoppen rondom onze verblijfplek, om vervolgens afdalend weer 'thuis' te komen.
De eerste week liep ik 50 km. De tweede week 60 km. De laatste kleine week 40 km. Tijdens de laatste 2 weken heb ik ook tweemaal een duurloop van 20 km gelopen. De eerste week was mijn langste loop 16 km.
Maar even goed voor de beenspieren waren de wandelingen door de heuvelachtige dorpjes, de kastelen en door het mulle strandzand.

Gijs en ik hadden overigens wel spijt dat we de wielrenfietsjes niet hadden meegenomen. We spraken af: volgende keer MOETEN ze mee!

Een van de mooiste uitstapjes was naar het mooi gelegen Villefranche-de-Conflent. Dit stadje in de bergen met als hoogste punt het beroemde Fort Liberia (om een idee te geven van onze wandeltocht daar naar toe: 837 treden omhoog en vervolgens evenveel treden terug!). Hieronder een foto die ik nam toen we op de verdedigingsmuren van dit fort liepen, met op de achtergrond dreigende onweerswolken (klik er op voor groter formaat).