woensdag 9 september 2009

Stukje geschiedenis

ASCHWIN:

De marathon bestaat natuurlijk al heel erg lang als loopafstand. Het was immers de soldaat Phidippides die ooit (even opgezocht, want dat jaartal wist ik niet meer: in 490 v. Chr.) als eerste van het plaatsje Marathon naar Athene rende om te melden aan het thuisfront dat de Grieken daar van de Perzen hadden gewonnen.
De naam 'marathon' is dan ook genoemd naar deze gebeurtenis die z'n oorsprong vond in de gelijknamige plaats.

Maar pas veel later werd de marathon een officiële wedstrijdafstand. Het was pas in 1908 dat op de Olympische Spelen (in Londen) de afstand voor het eerst als olympische wedstrijd werd gelopen. Daarvoor werd de marathon sinds enkele jaren natuurlijk wel al als wedstrijd her en der georganiseerd. Hieronder een foto die genomen is tijdens de marathon van Boston, in 1904. Even goed zoeken: je ziet een witte loper in z'n eentje tussen een heel peloton aan volgers op de fiets (klik op de foto voor een vergroting!).
Het is de eerste foto die ooit is genomen tijdens de Boston Marathon. De loper op de foto is Sammy Mellor die hier nog aan de leiding loopt na 22 miles. Kort na het nemen van deze foto zou hij totaal uitgeput de wedstrijd verlaten. Wie uiteindelijk die editie van 1904 won, weet ik niet...


Nog even terugkomend op die Phidippides... Er gaat namelijk ook het verhaal dat hij een heel andere tocht hardlopend te voet heeft afgelegd. Niet van Marathon naar Athene, maar van Marathon naar Sparta én terug! Een tocht van maar liefst 246 km, waar hij twee dagen over zou hebben gedaan. De reden van deze tocht was om hulp te gaan vragen bij de Spartanen. De Perzen, waar de Grieken op dat moment mee in volle oorlog waren nabij Marathon, waren namelijk met veel meer strijders aanwezig dan de Grieken. Een beetje hulp van de Spartanen (ook niet altijd de vrienden van de mensen uit Athene...) konden ze wel gebruiken. Vandaar dat Phidippides niet alleen de 'marathon' aan zijn naam heeft geholpen, maar ook de beroemdste ultraloop ter wereld: de Spartathlon, die loopt van Marathon naar het oorspronkelijke Sparta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten