zaterdag 21 november 2009

Zeeuws landschap

ASCHWIN:

Wat een prachtige dag om te hardlopen vandaag! Het is 21 november, maar de temperatuur schommelde vanmiddag toch tussen de 16 en 18 graden Celcius.
Vandaar dat ik de loopschoenen vandaag voor het eerst sinds een week weer uit de kast heb gehaald en op m'n gemakje een uur heb gelopen door de polders in de buurt van Zuiddorpe. En het was mooi in die polders: natte wegen, vol moddersporen, afgevallen bladeren en dat alles nat blinkend onder een helblauwe lucht waar het zonnetje heerlijk scheen.

Zo lopend, moest ik denken aan het werk van de Zeeuwse schilder Antoine Mes. Deze in Middelburg geboren schilder (1927) schildert al heel z'n leven Zeeuwse landschappen. Eerst waren het nog zeer realistische schilderijen, maar later ging hij over naar steeds abstractere landschappen. Kenmerkend bij hem is de structuur van de schilderijen. Hij laat de velden strak gescheiden van de lucht daarboven. Soms ook zie je strakke wegen of sloten die het schilderij vlakverdeling geven.
Hieronder enkele voorbeelden:









Dat is toch óók zo lekker aan het hardlopen: je gedachten vliegen soms alle kanten op. En dat levert zo af en toe best leuke dingen op. Ik zou vandaag bijvoorbeeld nooit nagedacht hebben over de zogenaamde schoonheid van de polder, laat staan de schilderijen van Mes. Het is waar wat ze zeggen: sporten stimuleert lichaam én geest.

Wist je dat het merk ASICS een afkorting is van het Latijnse 'Anima Sana In Corpara Sane', wat zoveel betekent als 'Een gezonde geest in een gezond lichaam'...? Alleen daarom al zou je voor zo'n merk kiezen, toch?!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten