vrijdag 2 april 2010

Vlaanderens mooiste

ASCHWIN:

Zondag is het weer zo ver, wan dan staat de mooiste voorjaarsklassieker van het jaar op wielerkalender: de Ronde van Vlaanderen.
Pozzato zal er niet bij zijn. Hij heeft zich vandaag met ziekte afgemeld. Boasson Hagen meldde zich eerder deze week al ziek af. Wel starten er dit jaar maar liefst 23 Nederlanders. Volgens mij is het lang geleden dat we zo veel Nederlanders in de verschillende teams de grens over konden sturen naar de Ronde.

Even een kijkje in de geschiedenis van deze wedstrijd aan de hand van wat oude fotos.

Briek Schotte heeft materiaalpech (jaartal?)

Roger De Vlaeminck en Eddy Merckx maken tempo op de kasseien (jaartal?)

Eric Leman wint in 1972 zijn tweede van drie Rondes

"Het begon in 1913. Met 37 deelnemers. En vijf volgwagens. Over 370 kilometer slechte steenwegen. Waartussen hier en daar toch al een fietspaadje lag. We kwamen toe te Mariakerke bij Gent. Op een houten pistje dat rond een vijverke lag. Op verre na geen toeschouwers genoeg om de helft van de 800 frank prijzen te betalen. En het jaar nadien? We herbegonnen met evenveel moed. Ze kwamen toe op de 'velodrom' van 'Deeske Poorter' te Evergem. Wel 20 toeschouwers meer dan in 1913!"

Bovenstaande woorden zijn opgetekend uit de mond van Karel Van Wijnendaele: de oprichter, bezieler en de vader van 'Vlaanderens Mooiste'. Hieronder het portret (met sigaar!) van de toenmalige hoofdredacteur van Sportwereld.

Karel Van Wijnendaele

6 opmerkingen:

  1. Dat word dus binnenwerk voor jou a.s. zondag. Of ga je live kijken? Trouwens, bedankt voor de tip, Kink FM. De beste raad die ik in jaren heb gehad, superzender. Jammer, niet in de auto te verkrijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gooooooo Devolder!! (al heb ik ook een boontje -no pun intended- voor Cancelara)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer van Pipo, dan wordt het Boonen of Cancellara (hoop ik) .. en mss es Boom in de top 10?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie foto's die je bij dit artikel hebt staan!
    .....en wat een sterke Cancallara.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tja, Harry, dat beloofd nog wat voor Parijs-Roubaix! Wie gaat Cancallara tegenhouden????

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Objectief bekeken was het niet echt spannend zondag. Boonen en Cancellara maakten de eerste de beste aanval de rest tot figuranten. En op de Muur was Cancellara weer zo veel beter dan Boonen dat deze Ronde de top 2 achteraf gewoon schriftelijk afgedaan kon worden. Maar gelukkig kijk ik niet objectief naar de Ronde. Het idee dat er in ruim 90 jaar in wezen nauwelijks iets veranderd is aan deze koers vind ik fantastisch. Ik hou van traditie in de sport. Ajax – Feyenoord ipv Ajax – PSV, de Ronde ipv de Gold Race. Ook al is de Gold Race tot de finish spannend, of voetbalt Feyenoord onderaan in de vijfde klasse van het zondagvoetbal, traditie wint het bij mij altijd.

    BeantwoordenVerwijderen