Een paar dagen geleden schreef ik al over barefoot-running. Ik ben nog even verder op zoek gegaan naar informatie.
Zo kwam ik deze interessante foto tegen bij een onderzoek van de Universiteit van Harvard (door professor Liebermann). Je ziet twee Keniaanse kinderen van 12 jaar rennen. Eentje blootvoets (links) en eentje op hardloopschoenen. Wat je hier duidelijk ziet is de wijze van het landen van de voet. Blootvoets land je meer op je voorvoet en met gympen duidelijk op je hiel. De dikte van je zool onder je hiel zorgt ervoor dat het ook comfortabel is om er op te landen. Maar...: het remt ook af en zorgt voor een extra belasting voor je lichaam (door de klap).
Nu blijkt uit onderzoek dat als je op blote voeten loopt, je automatisch meer geneigd bent om op je voorvoet te landen. Voordeel is dat de 'klap' wordt voorkomen (deze doet namelijk te veel pijn als je op blote voeten toch zo blijft lopen, tijdens een langere afstand) en je niet wordt afgeremd door die hiellanding.
Ergo, door die manier van lopen voorkom je extra belasting van je gewrichten en dus ook blessures. Tevens komt het ook je snelheid ten goede!
Tevens kwam ik deze video tegen van Liebermann, de zogenaamde 'Barefoot Professor'. Kijk en luister maar eens naar zijn verhaal.
Beste Aschwin,
BeantwoordenVerwijderende ‘professor’ laat hier een techniek zien waarbij je land op de bal van je voet en voor je lichaamzwaartepunt (soort combinatie van de BK en Pose techniek). Voor recreatieve hardlopers zal deze techniek zeker problemen opleveren in de kuiten, scheenbeen en middenvoetsbeentjes omdat de impact van de landing laag in de onderbenen plaats vindt.
Je kunt beter onder/achter je lichaamzwaartepunt landen en op je volle (midden) voet. Je kunt zo je kuiten en scheenbenen blijven ontspannen. Deze techniek is veel minder belastend voor je gestel omdat de impact van de landing zo door je gehele lichaam wordt opgevangen.
Ik zou zeggen, lees je blog over Chi-running nog eens. Deze techniek is perfect voor barefoot running toe te passen mits je heel gefaseerd overstapt, neem de tijd!
Grt, Martin Dekker